<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bedre utsikter for reiselivet

Både Tui og Delta Air Lines fortalte onsdag at pilene peker oppover. Et av selskapene fikk likevel et kraftig kursfall.

Publisert 14. des. 2022 kl. 16.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
VENTER ØKT LØNNSOMHET: Tui gikk fra å tape 2 milliarder euro i regnskapsåret 2021 til å levere et driftsresultat på 409 millioner i år. 2023 blir angivelig enda bedre. Foto: Bloomberg

Tyske Tui offentliggjorde onsdag sin inntjening for regnskapsåret 2022. Driftsresultatet steg til 409 millioner euro, og ledelsen venter enda bedre lønnsomhet i 2023. Aksjekursen stupte likevel 8 prosent, som følge av en planlagt emisjon på 1,6-1,8 milliarder euro. Verdens største reisebyrå skal bruke pengene til å nedbetale coronarelaterte kriselån fra de tyske myndighetene.

Også SSAB var i nyhetene. Den svenske stålprodusenten fikk et kursfall på nesten 8 prosent, etter at JPMorgan nedgraderte aksjen fra overvekt til undervekt. Problemet er fallende stålpriser i USA.

På New York-børsen var Delta Air Lines-kursen rundt 2 prosent høyere kort tid etter at handelen begynte. Flyselskapet hevet sin prognose for fjerde kvartal og erklærte at utsiktene for 2023 er gode. Forklaringen er stigende etterspørsel for flyreiser.

På makrofronten kom det gode nyheter fra Tyskland, der Ifo Institute endret sitt anslag for neste års BNP-vekst fra minus 0,3 prosent til minus 0,1 prosent. Samtidig ble årets vekstestimat jekket opp fra 1,6 til 1,8 prosent. I 2024 ventes aktiviteten i eurosonens største økonomi å hente seg inn til 1,6 prosent. Hovedscenarioet er med andre ord en  «myk landing».

En dag etter at USA meldte om overraskende lav inflasjon i november, kom det lignende nyheter fra Storbritannia. Landets årlige konsumprisvekst var i forrige måned 10,7 prosent, mens økonomene hadde sett for seg 10,9 prosent. I oktober nådde nivået 11,1 prosent, mer enn noen gang på 41 år.