<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Røde varsellamper senker børsene

Aktiviteten faller i næringslivet, rentekurvene signaliserer en kraftig resesjon, og en av verdens smarteste banker begynner å sparke sine medarbeidere.

Publisert 16. des. 2022 kl. 18.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
VENTER VANSKELIG 2023: Goldman Sachs planlegger angivelig å si opp 8 prosent av sine 44.000 ansatte i januar. Foto: Bloomberg

Ved firetiden fredag var både Euro Stoxx 600- og S&P 500-indeksen ned med 0,5-1 prosent, og siden utgangen av november utgjør fallene nå henholdsvis 5,0 og 3,3 prosent. Eiendomsrelaterte aksjer som boligbyggeren Deutsche Wohnen og Europas største kjøpesentereier, URW, gjorde det særlig dårlig, med kursfall på 4-5 prosent. Disse ventes å rammes hardt av høyere finansieringskostnader og et stadig verre eiendomsmarked.

Som mange nordiske finansanalytikere har påpekt drar forsikringssektoren derimot nytte av høyere renter, og dette ble fredag reflektert i kursløft på rundt 2 prosent for store aktører som ING Groep og Old Mutual.

I USA var en annen finansgigant, Goldman Sachs, i nyhetene. Det ble meldt at banken, som er blant Wall Streets mest lønnsomme og anerkjente, skal sparke opptil 8 prosent av sine medarbeidere allerede i neste måned. Oppsigelsene skyldes forventninger om fallende inntekter i 2023. Goldmans aksjekurs var ved firetiden ned med 1 prosent.

Kraftig inverterte rentekurver i både USA og Tyskland bekrefter at de økonomiske utsiktene er elendige. Vanligvis er de lange rentene betydelig høyere enn de korte, men dette er for tiden ikke tilfellet. Tvert imot overstiger renten på toårige tyske statsobligasjoner nå den tiårige renten med mer enn noen gang på 30 år. I USA er renteforskjellen den største siden sent i 1981.

En ny PMI-måling fra eurosonen bidro også til pessimismen. Aktiviteten i områdets næringsliv fortsetter å synke, om enn i noe langsommere takt enn i november. Pilene har nå pekt nedover i seks måneder på rad, noe som ikke har skjedd siden sommeren 2013.

For øvrig drysset det inn en del kvartalsrapporter. Accentures topp- og bunnlinje overrasket positivt, men ledelsens prognose for den inneværende perioden skuffet. Aksjekursen stupte nær 5 prosent, så snart New York-børsen åpnet.

Også Winnebago Industries, som produserer campingbiler av Texas-størrelsen, leverte uventet høye inntekter og inntjening i sitt nylig avsluttede regnskapskvartal. Lønnsomheten var imidlertid lavere enn i samme periode året før, hovedsakelig grunnet kostnadsinflasjon og problemer i forsyningskjeden. Aksjekursen steg uansett med nesten 4 prosent.