<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Japansk sjokkmelding skaper børsuro

Japans uventet «haukete» pengepolitikk bidro til børsfall tirsdag. Også General Mills-aksjen sank, tross overraskende sterke kvartalstall.

  Publisert 20. des. 2022 kl. 17.37
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 237 ord
  JUSTERER PENGEPOLITIKKEN: Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda åpner for høyere lange renter i Japan. Foto: Bloomberg

  Japans sentralbank meldte tirsdag at det skal åpnes for høyere lange renter, samt at styringsrenten ble holdt uendret på minus 0,1 prosent. Renten på tiårige japanske statsobligasjoner steg raskt fra 0,25 til 0,42 prosent, mens landets valuta styrket seg med godt over 3 prosent mot både amerikanske dollar og euro.

  De store sentralbankene har en tendens til å bevege seg i tandem, så Bank of Japans uventet «haukete» holdning førte til høyere lange renter også i land som USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Dette skapte i sin tur motvind for børsene, og ved firetiden var Euro Stoxx 600 og S&P 500 ned med henholdsvis 0,4 og 0,5 prosent.

  Renteoppgang regnes imidlertid som positivt for bankene, ettersom det typisk innebærer bedre rentemarginer. Følgelig fikk store europeiske banker som Commerzbank, Deutsche Bank og UniCredit kursløft på 4-8 prosent.

  I USA var General Mills i nyhetene. Den multinasjonale matvareprodusenten er blant annet kjent for merker som Pillsburys, Yoplait og Häagen-Dazs. Både topp- og bunnlinjen overrasket positivt i selskapet seneste regnskapskvartal, og dessuten ble prognosen for hele året jekket opp. Tirsdag ettermiddag var aksjekursen likevel ned med 5 prosent. Prisøkninger bidro til at bruttomarginen økte med et helt prosentpoeng, men analytikerne kan ha ventet en enda større bedring.

  QuantumScape fikk derimot en kursoppgang på mer enn 2 prosent. Selskapet meldte at det har begynt å levere prototyper av sitt nye elbilbatteri. Det skal angivelig vare lenger, være lettere og ha lavere brannrisiko enn dagens batterier.