<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor virker ikke treningen

HegnarSPREKs treningseksperter, Jorunn Githmark og Halvor Lauvstad fra SATS, forteller deg hvorfor du ikke når de treningsmålene du har satt deg.

  Publisert 13. des. 2011 kl. 10.44
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.20
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 573 ord
  Foto: Eivind Yggeseth

  - Som regel har man et for ambisiøst mål og vil for mye på for kort tid. Eller så har man rett og slett et urealistisk bilde av hva som skal til for å oppnå store endringer dersom det er målet, sier treningsekspert og personlig trener Halvor Lauvstad i SATS.MålsettingPersonlig trener Jorunn Githmark mener det er viktig at man setter seg et hovedmål å jobbe mot.- Dette målet bør være realistisk i forhold til hvor lang tid man har, hvor ofte man kan trene, samt det utgangspunktet man har i starten.Og påpeker at det underveis er motiverende å ha delmål frem mot hovedmålet.- Da ser man små resultater hele tiden som gjør at man klarer å beholde motivasjonen.Les også: - Du merker fort fremgangIkke gå for hardt ut- Som regel er det lurt å ha en langsiktig plan som gjør at man ikke må nå målet MED EN GANG. Formen vil man jo beholde hele livet, så om det tar 8,12 eller 24 uker spiller egentlig ikke så stor rolle i den sammenheng, sier Lauvstad.Githmark tror mange tar i for hardt.- Veldig mange begynner for hardt og med for mange økter i uka, samt at øktene varer veldig lenge. For mange vil dette bli svært tidskrevende og man kan miste motivasjonen og gleden ved treningen etter hvert.Hun mener det er langt bedre å starte roligere, samt begynne med noe man opplever som gøy.Les også: Effektiv trening på 30 minutterOppsøk skreddersømHvis du i tillegg mangler et treningsprogram som både er effektivt, motiverende og ikke minst gjennomførbart - er det ikke rart du ikke oppnår de målene du vil med treningen, mener Lauvstad.- Innhent god faghjelp som både gir effektiv, motiverende og realistisk trening. Med det mener jeg treningsmengde på dager og tider som fungerer for den enkelte, konkretiserer treningseksperten.Githmark mener alle bør benytte seg av treningsveiledning i starten.- For de som trener på et treningssenter vil treningsveiledning være tilgjengelig for de aller fleste. En treningsveileder er ekspert på treningsfaget og kan hjelpe deg med å skreddersy et program til deg ut i fra målet, utgangspunkt, treningsbakgrunn og skader, forteller hun.Nedenfor får du enkle grep som kan hjelpe dersom du vil:1. Bli slankere- Her bør hovedfokus være kondisjonstrening, samt en justering av kosthold, sier Lauvstad.Han anbefaler at personer i denne kategorien trener kondisjon tre ganger i uken.- I tillegg bør de prioritere hverdagsaktivitet ved siden av. Det vil si at man beveger seg hvert fall 30 minutter ekstra på dager man trener, og opp til 60 minutter ekstra på dager hvor man har treningsfri.2. Løpe raskere - For personer som ønsker å få opp løpetempo, bør hovedfokus ligge på kondisjonstrening der løping er mest sentralt, sier Lauvstad.Få flere løpetips i LØPESKOLEN.3. Få mer muskler:- Dersom man vil øke muskelmassen bør man ha som utgangspunkt å trene hver store muskelgruppe minst to ganger i uken, sier Lauvstad. Og viser til forside/bakside lår, bryst, rygg og forside/bakside armer.- Man kan enten kjøre to store økter for hele kroppen, eller dele opp kroppen etter for eksempel bryst, rygg og armer eller mage og bein. Da kan man kjøre styrkeøvelser hver dag man trener før eller etter kondisjonstrening, forklarer Lauvstad.Les også:Like sterk foran som bak - med eget treningsopplegg!4. Bli mer utholden - Har man som mål å øke utholdenheten, enten det er i løypa, når man løper eller skal sykle langt, bør hovedfokus ligge kondisjonstrening der løping eller der annen kroppsbærende aktivitet er sentralt, sier Lauvstad.FØLG HARD, SPREK & SUNN PÅ FACEBOOK!