<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Få helgens beste smøretips

- Det ser lite lovende ut for tørrvoks til helgen, sier racingansvarlig i Bull Ski og Kajakk Morgan Doknæs til HegnarSPREK.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 11.18
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 11.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 429 ord
  Foto: Scanpix

  Milde førvinterdager uten snø og skiføre har gjort marka entusiaster utålmodige. Til tross for at gradestokken viser et par plussgrader fredag i hovedstaden, vil trolig mange finne frem si og sette ut i de får løypene som foreløpig er preppet.Da gjenstår det store spørsmålet - hva skal vi smøre med?- Det er litt vanskelig føreforhold akkurat nå, sier racingansvarlig, Morgan Doknæs ved bull Ski og Kajakk Majorstuen til HegnarSPREK.- Slik det ser ut i byen nå, er det lite lovende for tørrvoks. Man må belage seg på å kjøre på med universalklister.UtfordringenDet som blir den store utfordringen i begynnelsen av skisesongen er at føre vil variere.- Det er kaldere jo lenger du kommer inn i marka, enn i ytterkantene. Samtidig er det variasjoner mellom hvor høyt eller lavt du befinner deg i skiterrenget, sier Doknæs.Klister som kan være genialt i det du begynner skituren, er ikke nødvendig like heldig når du kommer lenger inn i løypa.Rubb som gjelder- Jeg vil si at det er et typisk "Zero"-føre, sier Doknæs. Da mener han et føre som er optimalt for å benytte seg av rubbeski av typen "Zero".- Da går du uten festesmøring, legger han til.Har du ikke tilgang til "Zero"-ski kan du fint rubbe vanlige ski også, men vær obs på at det vil ødeleg0eg skiene.- har man et par gamle ski, er det perfekt å rubbe disse for dagens føre, sier Doknæs.Rubbing gjøres med sandpapir, og Doknæs anbefaler at man begynner på styrke 60 til 80 hvis man skal rubbe fra bunnen og går mot 100.- Du rubber kun festesonen, så på gamle ski er det lurt å måle seg frem til denne før man setter i gang, sier Doknæs.Hvis man rubber for langt vil det subbe noe voldsomt, mener han.Gir spikerfeste og glidDersom gradestokken holder seg fra 0 til minus 2 grader har du da løst alle feste- og glidproblemer.- Rubbete ski gir deg spikerfeste, og bedre glid enn med vanlig smøring, sier Doknæs.Har du "Zero"-ski eller rubbete ski anbefaler han at man tar med seg to ting på skituren.- Du bør ha med sandpapir med styrken 100 i lommen for å kunne rubbe litt ned, samt en anti-isspray. Både Swix og andre smøremerker har denne typen spray, forteller Doknæs.Løsningen på minus 2Stor sett har det vært lite snø, for utenom kunstsnø de siste ukene. Der det har kommet nysnø, har denne som regel blandet seg med kunstunderlaget.- Er det minus 2 grader og høy luftfuktighet er lilla Swix, eller VR60, en perfekt tørrvoks, sier Doknæs.Men legger til at man også kan benytte seg av vanlig Swix-smøring også.