<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Luftig pudder-garanti

Et par timers flytur mot nord kan du oppleve ubegrenset tilgang på heliskiing og mengder med løssnøkjøring. Med på kjøpet følger erfarne fjellguider.

  Publisert 16. des. 2011 kl. 10.00
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.23
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 716 ord
  Foto: AP

  - I årets sesong hadde vi en gruppe skikjørere som gjorde tett opptil 70 løft. De fikk vel med seg 50.000 høydemeter, sier Mattias Cöster i Arctic Elements.Mens det er totalforbud mot heliskiing i Norge, har svenskene kunnet boltre seg i nærmest urørt, arktisk natur siden 70-tallet ved hjelp av helikopter som transportmiddel. Det vanlige har vært å få med seg et par topper i forbindelse med et opphold på en skidestinasjon, men siden 2004 har Arctic Elements satset tungt på å tilby pakkeløsninger som strekker seg over flere dager.En hel uke med syv skidager og 30.000 høydemeter i Riksgränsen eller Björkliden i Nord-Sverige, inkludert kost og losji, starter på rundt 40.000 norske kroner, mens et weekendopphold med 10.000 høydemeter koster fra 15.000 kroner. I tillegg finnes det også et midtukealternativ på 20.000 høydemeter fordelt på fire dager til 37.000.- Prismessig er det ingen vesentlig forskjell pr. høydemeter sammenlignet med Europa, mens det er litt rimeligere enn å fly i Canada, sier Cöster. I årets sesong fikk Arctic Elements testet ut en pakke som tilbyr ubegrenset med løft for rundt 60.000 norske kroner.Sterk bookingArctic Elements la sine heliski-pakker ut for salg i august og allerede nå er belegget oppe i 60-70 prosent. Med bare én times kjøretur unna Harstad og Narvik, har etableringen i Riksgränsen økt tilgjengeligheten for nordmenn som vil prøve helikopterbasert skikjøring.- Det er normalt det belegget vi ligger på denne tiden av året, men tatt i betraktning at det er krise og stor usikkerhet i Europa, så det er vi veldig fornøyde, sier Cöster.Bookingen for den kommende sesongen er spesielt bra i andre halvdel, som strekker seg fra mars til begynnelsen av juni.- Vanligvis bruker det å være motsatt, men jeg vet ikke hvorfor. Fra mars til april er det fortsatt korte dager, men sannsynligheten for å oppleve puddersnø er større. I ni av ti dager har vi løssnø på 30-50 centimeter, hevder Cöster.Det er bedrifter på representasjonsturer og privatpersoner som står for mesteparten av omsetningen i Arctic Elements. Blant kundene utgjør svenskene ti prosent av kundene, mens rundt 15 prosent av skipakkene kjøpes av nordmenn.Prioriterer sikkerhetCöster har de siste årene vært på 3.000 toppturer i Lapplandsfjällen. Totalt er det blitt over 500 timer i helikopteret, og i gjennomsnitt kjører han årlig 300.000 høydemeter på ski, noe som gjør han til en av Sveriges mest erfarne heliskiguider.Foruten erfarne fjellguider, utstyres alle som booker heliskiing med digital skredsøker, spade, sonde og skredryggsekken BCA Float. I tillegg får gjestene tilgang på testski under hele oppholdet.Siden Björkliden og Riksgränsen ligger i nærheten av golfstrømmen, er temperaturen stort sett behagelig når man har passert februar. I løpet av sesongen faller det vanligvis et sted mellom fire og åtte meter snø i området hvor Arctic Elements flyr.- Hvordan vil du si at heliskiingen i Sverige skiller seg fra for eksempel Alpene?- I Alpene er nedkjøringen lengre og man får flere høydemeter pr. tur, men ofte skjer skikjøringen rundt heisanlegg hvor det er mye bebyggelse og infrastruktur. Vårt område er, i likhet med for eksempel Canada og Russland, preget av total villmark. Ved mildvær og hard vind, i kombinasjon med null nedbør, kan det bli kritisk med tanke på snøkvaliteten, men da skal man ha maksimal uflaks, ifølge Cöster. Det har han kun opplevd dette noen få dager de seneste årene.- Terrenget er likt mye av de mest dramatiske fjellene dere har i Norge. Kebnekaise er et klassisk høyalpint område som ligner på Jotunheimen.Kanadisk modellArctic Elements opererer etter en kanadisk modell hvor de garanterer et visst antall høydemeter over flere dager. Siden skipakkene er basert på antall forhåndsbestilte helikoptertimer, får man tilbakebetalt flytid som ikke benyttes, helt ned i tidels timer.- Ulempen med å stå på ski i Nord-Sverige, sammenlignet med for eksempel Canada, er at skikjøringen foregår over tregrensen. Det skjer jo at sikten er dårlig, for eksempel ved at toppene dekket av tåke, og at helikopteret ikke kan lette. I en gjennomsnittlig sesong flyr helikoptrene Arctic Elements på 60-70 prosent av dagene. Helikoptrene Arctic Elements benytter er av typen Ecurille med plass til fem gjester.- Optimalt antall gjester er fem eller ti personer. Små grupper er ettertraktet internasjonalt, og gir en følelse av eksklusivitet og fleksibilitet. I tillegg får de tilgang på mer uberørt snø sammenlignet med Canada, som ofte har 12-24 gjester pr. helikopter, sier Cöster.