<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utforsk alpene på egen hånd

Alpene er fylt til randen med bra skisteder. Det beste du kan gjøre er å oppdage din egen favoritt.

  Publisert 12. des. 2011 kl. 14.02
  Oppdatert 12. des. 2011 klokken 14.18
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 510 ord
  Foto: Ap

  Reiseoperatørene har få nyheter i Alpene, men du kan lett finne din egen drøm på kontinentet.Pakketur vs eget valgNordmenn deler seg i to grupper med tanke på hvordan de reiser til Alpene. Den ene halvparten kjøper seg en pakkereise med en operatør, og får hotell, mat og heiskort inkludert.Den andre halvparten finner en billig flybillett til en passende destinasjon, leier egen bil og kjører til et skisted de kanskje har fått anbefalt eller sett bilder av. Det er uendelig mange små og store skisteder å velge blant. De fleste har en flyplass ikke langt unna.Finansavisen har snakket med en av landets mest erfarne frikjørere om hvor du finner din egen drøm, og med reiseselskapet som står for hovedvekten av pakkereisene.Bedre enn Norge- Jeg vil oppfordre folk til å finne sin egen drømmedestinasjon i Alpene. Det finnes så mange fine skisteder, og nesten alle er bedre enn det vi har i Norge. Dessverre, sier Asbjørn Eggebø Næss til Finansavisen.Eggebø Næss er frikjører, og har tilbrakt 12 vintre på rad i Alpene. På konstant jakt etter det beste stedet for frikjøring og pudder.- Det er vanskelig å gi for konkrete råd. Det varierer veldig hvor mye snø som kommer, når det kommer eller om det kommer, sier Eggebø Næss.Det er ulike fordeler med alle deler av alpene. Lange bakker, korte bakker, mye folk, lite folk, dyr mat, billig mat - alt hva hjertet kan begjære.Alt inkludertFor de som ikke ønsker å finne sitt eget paradis, men som vil stole på at en reiseoperatør har funnet frem til de beste stedene, er det langt enklere og ofte billigere å reise på en pakketur. STS Alpereiser er den klart største aktøren med 6.000-7.000 turer i sesongen.- I snitt betaler en gjest rundt 11.000 kroner for en ukes tur til Alpene. Da er flyreise, transport, mat og heiskort inkludert. Du kan få det ned i 6.000 kroner hvis dere bor mange på ett rom, eller du kan betale 22.000 kroner for å reise til Zermatt og sjekke inn på Mont Cervin Palace. Da bor du flott, sier Peter Johnson i STS Alpereiser.FavoritterNordmenns soleklare favorittdestinasjon er Bad Gastein i Østerrike. Nesten 2.000 reiser hit på pakkereise hvert år. I tillegg kommer alle de som reiser på egen hånd. Her har du bra bakker og mye uteliv. Ompa til du dør, om du ønsker det.Frikjøreren trekker frem hele Montafondalen i Østerrike som et bra sted å dra. I Frankrike vil han anbefale Serre Chevalier, et stort anlegg som strekker seg fra Briançon til Monêtier.- Der er det sol 300 dager i året. De resterende dagene snør det. I tillegg er det fantastisk lerkeskog der, sier Eggebø Næss.Valgmuligheter:1. Det trygge valget: Bad Gastein, ØsterrikeHøyde over havet: 1.100 meterHøyeste kjørehøyde: 2.686 meterStørste høydeforskjell: 1.500 meterSvarte løyper: 8Røde løyper: 39Blå løyper: 162. Frikjørerens valg: Serre Chevalier, FrankrikeHøyde over havet: 1.200 meterHøyeste kjørehøyde: 2.830 meterStørste høydeforskjell: 1.100 meterSvarte løyper: 12Røde løyper: 39Blå løyper: 293. Det lukuriøse valget: Zermatt, SveitsHøyde over havet: 1.620 meterHøyeste kjørehøyde: 3.883 meterStørste høydeforskjell: 2.279 meterSvarte løyper: 21Røde løyper: 72Blå løyper: 27FØLG HARD, SPREK & SUNN PÅ FACEBOOK!