<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vi spiser mer smør, fløte og fete oster

Nordmenn får fortsatt i seg for mye mettet fett. Forbruket er nå på samme nivå som det var i 1980.

Publisert 29. jan. 2013
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
lead
Pakker av smør i butikken - Foto: Scanpix
Pakker av smør i butikken - Foto: Scanpix

Det viser rapporten Utvikling i norsk kosthold 2012, som Helsedirektoratet la fram tirsdag.En stor del skyldes melkefettet, altså meieriprodukter. De siste årene har forbruket av smør og fløte økt, og folk velger nå i større grad fete oster.- De nye tallene viser at mettet fett bidrar med 16 prosent av kostens energiinnhold, dette er vesentlig høyere enn det anbefalte nivået på 10 prosent. De største kildene til mettet fett er fete meieri- og kjøttprodukter. Forbruket av disse bør ned, sier fungerende assisterende direktør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.Forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid. Anbefalingene om å spise mer fisk når ikke fram til folk - forbruket falt med gjennomsnittlig 1 kilo per person fra 2010 til 2011.Men det er også positiv utvikling. Nordmenn spiser mer grønnsaker og mindre sukker enn tidligere.- Inntaket av grønnsaker har økt med hele 2 kilo per person fra 2010 til 2011. Dette er en gledelig utvikling som gir helsegevinst på sikt. Frukt, bær og grønnsaker er viktige i kostholdet fordi de kan bidra til å forebygge en del typer kreft, hjerte- og karsykdommer, forteller Klepp. (©NTB)