<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi går i søvne mot en ny klimakatastrofe

Vestens fossile initiativer får FNs generalsekretær Antonio Guterres til å slå sjeldent hardt på stortromma. 

  Publisert 21. mars 2022 kl. 16.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 270 ord
  SLÅR KLIMA-ALARM: FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: NTB

  Russlands invasjon av Ukraina har utløst en rekke initiativer fra store økonomier, inklusive EU, om å redusere avhengigheten av russiske hydrokarboner.

  Dette har fått FNs generalsekretær Antonio Guterres til å slå alarm. I en tale forberedt til «The Economist's Sustainability Week», via videolink, tegner han et bilde av hvor han føler verden nå står når det kommer til å hanskes global oppvarming.

  – Skal vi holde 1,5-gradersmålet i live, må vi kutte globale CO2-utslipp med 45 prosent innen 2030 og nå karbonnøytralitet innen 2050. Dette problemet ble ikke løst i Glasgow, men faktisk er det i ferd med å bli større, sier han ifølge CNBC.

  Guterres viser til Paris-avtalen fra 2015, som satte som mål å unngå temperaturøkning utover to prosent, aller helst 1,5 prosent, sammenlignet med før-industrielt nivå innen år 2100.

  – Dumme investeringer

  «Ifølge investeringene de ulike landene har forpliktet seg til, er globale utslipp på vei til å stige nesten 14 prosent i 2020-årene. Bare i fjor steg globale energi-relaterte CO2-utslipp med 6 prosent til sine høyeste nivåer i historien. Kullutslippene er rett opp til rekordhøye nivåer. Vi går i søvne mot en ny klimakatastrofe», fortsetter FN-bossen, og sier ifølge nettstedet rett ut at investeringer i kull er «dumme investeringer.»

  Guterres mener vestlige lands reaksjoner på Ukraina-krigen risikerer å velte globale mat- og energimarkeder, med store implikasjoner for den globale klima-agendaen.

  «Land kan bli så oppslukt av det umiddelbare, fossile produksjonsgapet at de overser eller tar ned sine planer om å kutte bruken av fossilt brensel. Og dette er galskap: avhengighet av fossilt brensel er gjensidig, sikker ødeleggelse», sier generalsekretæren.