<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

AI-teknologi skal hindre vindmøller fra å ta livet av ørner

Utrydningstruede ørnearter har fått livet reddet i møte med vindmøller på grunn av ny kamerateknologi.

Publisert 20. sep. 2022 kl. 10.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
TESTPROSJEKT: Vindmøller langs åkrer i Tyskland. Foto: Alex Kraus/Bloomberg

De siste 20 årene har minst åtte småskrikørner, et rødlistet ørneart i Tyskland, blitt drept i møte med vindmøller.

Det finnes bare 130 hekkende par av ørnen i landet, og tyske myndigheter vil unngå at flere lider en unødvendig død. Tyskland er i tillegg under press for å gå bort fra kull, kjernekraft og ikke minst russisk gass, og flere vindparker er under utbygging nå.

Forbundskansler Olaf Scholz lettet i sommer, til stor kritikk, på reglene for å bygge ut vindparker i nærheten av hekkeområder. I gjengjeld vil de satse på AI-dreven teknologi som tar sikte på å forhindre flere dødsulykker mellom rovfugl og vindmølle, skriver The Guardian.

Oppdager ørner 750 meter unna

Det amerikanske techselskapet IdentiFlight har de siste tre årene testet kameraovervåkning på seks vindparker i Tyskland.

Systemet skal kunne oppdage ørner som er 750 meter unna og automatisk varsle vindturbinene. Turbinene vil dermed bruke mellom 20 og 40 sekunder på å slakke ned til to rotasjoner i minuttet, som skal gi ørnen muligheten til å navigere seg trygt forbi.

Gjenkjenner ni av ti

Etter tre år med testing sier selskapet at systemet har gjenkjent over ni av ti rovfugler. De understreker at regn, tåke og snø kan redusere treffsikkerheten, men peker på at rovfuglenes jakting også reduseres når været er dårlig.

I flere land har konflikten mellom vindmølle-støttere og -motstandere tilspisset seg. Motstanderne peker blant annet på at det kreves store naturmessige inngrep under utbygging av vindparker, i tillegg til at flere fugler skal ha blitt drept av vindbladene. 

Systemet er ventet å bli godkjent for å oppdage havørn de kommende ukene, og småskrikørner i løpet av 2023.