<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Mens de profitterer, brenner planeten

Fra talerstolen på klimatoppmøtet i Egypt kritiserer regjeringsledere fra fattige land regjeringer og oljeselskaper for å drive den globale oppvarmingen.

  Publisert 8. nov. 2022 kl. 14.36
  Oppdatert 8. nov. 2022 klokken 14.40
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 310 ord
  VIL HA KARBONSKATT: Og den er det oljeselskapene som skal betale, mener Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne. Foto: NTB

  Klimatoppmøtet i egyptiske Sharm-el-Sheikh er inne i sin andre dag, som ifølge Reuters preges av ministre fra fattige land som kritiserer rike regjeringer og oljeselskaper for å drive global oppvarming.

  Ministrene – enkelte av dem fra små øystater hardt rammet av orkaner og økte havnivåer – krever at de aktuelle regjeringene og oljeselskapene bruker litt av sine enorme overskudd til å betale for skadene på deres økonomier.

  – Olje- og gassindustrien fortsetter å tjene nesten 3 milliarder amerikanske dollar i daglige overskudd. Det er på tide at disse selskapene tvinges til å betale en global karbonskatt på disse overskuddene, som finansiering av tap og skader. Mens de profitterer, brenner planeten, uttalte Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne på en pressekonferanse på vegne av Alliance of Small Island States.

  Kommentarene gjenspeiler ifølge nyhetsbyrået spenningen som rår mellom rike og fattige land. De enorme overskuddene i oljeindustrien har verden over provosert regjeringer som bekymrer seg for klimaendringer og galopperende inflasjon.

  – Uakseptabel dobbeltmoral 

  Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe påpekte ifølge nyhetsbyrået at vestlige regjeringer var raske med å pøse milliarder av dollar inn i Ukraina-krigen, men trege med å bruke penger på klimaendringer.

  LIKER IKKE DOBBELTMORAL: Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe. Foto: NTB

  – Dobbeltmoral er uakseptabelt. Det er ingen hemmelighet av klimafinansiering har bommet på målet. (...) Samtidig som utviklede land vurderer det som passende å vente med sine bidrag til klimafinansieringen, er de samme landene også på begge sider av Ukraina-krigen og ser ikke ut til å ha noen betenkeligheter med å bruke penger på krig, sa han ifølge Reuters.

  En hel gjeng regjeringsledere har vært blant dagens foredragsholdere på klimatoppmøtet, men ingen fra verdens største forurensere – inklusive USA, Kina og India.

  USAs president Joe Biden kommer neste uke, men den amerikanske delegasjonen – med spesialutsending John Kerry i spissen – åpnet sin paviljong tirsdag.