<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Nye Toyota Prius - Foto: Toyota

Nye Toyota Prius er dagens fremtidsbil

Nye Toyota Prius kan være bilen for deg, nesten uansett hvem du er. En bil som holder mer hva den lover, underholder og imponerer mer - skal du lete lenge etter. Les Norges første test og se video av nye Prius her!

Publisert 13. juni 2009 kl. 00.36
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.52
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 792 ord

Toyota Prius er nå ute i tredje utgave. Da Toyota forsiktig startet utviklingen av første utgaven av Prius på midten av 90-tallet, var oljeprisen lav, CO2 var ikke en del av avgiftene og folk ga blanke i miljøbiler. SUVene var på vei inn i markedet på samme tid som Toyota lanserte den lille, litt stygge og rare Prius. I tredje generasjon er derimot Prius noe av det mest komplette en bil kan være. HegnarOnline har vært på europalansering av bilen, og er helt målløs over hva Toyota har lykkes å sette sammen av en bil. Denne. Denne bilen bør du prøvekjøre.Se alle bildene av nye Toyota Prius herJeg har alltid hatet hybridbiler. Jeg har kjørt alle forskjellige miljø- og hybridbiler, og det er ekstremt irriterende å lese litteraturen fra fabrikken, for så å kjøre bilen. Trenden er at de overlover og underleverer. Dette gjaldt også sist utgave av Prius. Den var daff, masete, ikke så miljøvennlig som Toyota hevdet og var nesten stygg. Bilen er ekstremt populær, på tross av sin merkelige form. Popularitet er ikke nødvendigvis en god indikator på kvalitet.Her er vår video av nye Prius:Når Toyota har solgt langt over 1 million hybrid-biler, så vet du at de tar det på alvor, og nye Prius blir en salgs iPhone i bilverdenen. Etter denne, vil alle familiebiler måles mot den nye Prius. Den koster lite, er morsom på veien, har alle verdens leketøy, ser meget lekker ut og har en overraskende leken eller miljøvennlig motor. Bilen er komplett, og passer for nesten alle.Toyota venter å selge 1.200 biler av denne ut året, og det målet bør de når, om kjøperne bare prøvesitter bilen. Plassen bak rattet er optimal, og alt er nytt i nye Prius. Alle følelser av hardplast er borte (selv om plasten fortsatt er der), og alt fra rattet til girspaken til heads-up-displayet (som er standard!) er av meget høy kvalitet. Denne bilen kommer til å få bein å gå på ut av butikkene, så om du vurderer bilen - må du ta kjøpsvalget tidlig, for her kan Toyota få leveringsproblemer.La oss gå løs på de kjedelige faktaene. Toyota er fortsatt eneste leverandør (inkl. Toyota-eide Lexus) som leverer full-hybrid-biler. Bilene kan da kjøre på kun el-motoren, noe som gir deg muligheten til å holde forbruket ekstremt lavt om du er virkelig dyktig i bykjøring. På testkjøringen gikk det sport i å holde forbruket lavest mulig, og i Stockholm sentrum holdt vi (med fire mann i bilen) rundt 0,3 liter per mil i forbruk. Den beste føreren klarte å holde forbruket på ufattelige 0,28 liter per mil. I snitt er det oppgitt at Priusen bruker 0,39 liter per mil, og for en gangs skyld er forbrukstallet korrekt. Kjører du normalt på motorvei uten å tenke på miljø, ligger du på rundt 0,5 liter per mil. Dette er meget bra for en stor familiebil.Og bilen er stor. Denne er som skapt for en familie med ett eller to barn. Det er mye bedre bagasjeplass, god klarering under taket og en romslig følelse som nesten gir assosiasjoner til MPV-klassen.I motsetning til sist utgave, er skjermene langt bedre integrert i førermiljøet. Du har heads-up-display som gir deg den infoen du trenger (GPS, hastighet eller forbruk) og du har en skjerm som er flyttet lenger frem i konsollen, slik at du ikke slipper øynene fra veien. Bilen er da mer trafikksikker enn sist utgave, hvor skjermen krevde at du tok blikket helt bor fra veien.Finishen på interiøret er meget lik den i nye Avensis og Verso - altså av høy kvalitet. Det er en plast som ikke føles som plast, og det er absolutt ingenting å utsett her. Det er mye lagringsplass, og mange smarte løsninger. Du har koppholder av amerikansk størrelse og to hanskerom - slik vi kjenner fra flere Toyota. Setene er langt bedre enn i den gamle utgaven, og spesielt imponerende var korsryggstøtten, som var helt korrekt. Det er ikke mulig å stille setene i alle retninger, men til prisen er de av ypperste klasse.Sist, men overhodet ikke minst, så er det de to motorene. Bensinmotoren på 1,8 liter som går på Atkinson syklus yter 98 hester, og samlet effekt på bilen er på 136 hester. Den elektriske motoren yter 80 hester alene, men kombinert får du 136 hester. Motoren kan enten være leken eller meget miljøvennlig, alt ettersom din kjørestil. Behøver du kraften, er den der på et øyeblikk, som følge av elmotorens høye dreiemoment. Dette oppleves som årevis lengre frem en Honda Insight, Prius' eneste direkte konkurrent. Bilen ligger på det pefekte krysningspunktet mellom ytelse og miljø. En hybrid-hater gir opp - dette er virkelig fremtiden.Har du en familie på tre eller fire og vurderer bil - prøvekjør denne. Den koster fra kun 265.000 kroner til 340.000 kroner.