<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Biler i trafikken - Foto: Scanpix

- Utilfredsstillende og rett og slett farlig

- Dette er svært graverende, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Publisert 28. juni 2012 kl. 07.02
Oppdatert 28. juni 2012 klokken 07.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord

Det ble skrevet ut over 13.500 bøter til folk som kjørte bil uten å ha førerkort i fjor, viser tall P4 har hentet inn.- Det er mange tusen der ute som kjører rundt på norske veier uten å ha hatt føreropplæring og dermed ikke er sikre førere. Det er utrygt, utilfredsstillende og i mange sammenhenger rett og slett farlig, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til kanalen.Manglende førerkort fører til en sviende bot på 10.000 kroner. Neste gang man blir tatt, øker boten, før straffen til slutt blir ubetinget fengsel. UP-sjefen sier de fleste UP stanser, ikke har førerkort i det hele tatt og blåser i at det er krav til det.Ifølge UP er det også noen som blir tatt for å ha kjørt med feil førerkortklasse - da har de gjerne kjørt et tyngre kjøretøy eller kjørt tilhenger de ikke har tillatelse til å kjøre.Mange av dem som ikke har sertifikat, kjører også for fort eller i beruset tilstand, forteller UP-sjefen.- Dette er svært graverende. Det å ha førerkort er en av de viktigste forutsetningene for trafikksikkerhet både for en selv og for andre i trafikken, sier Karlsen.Det er dessuten et problem at de som blir tatt for å kjøre bil uten førerkort, ofte er raskt tilbake på veien igjen. (©NTB)