<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer

Nye Audi TT RS - en råsterk Porsche-utfordrer!

Quattro. Turbo. RS. 

Publisert 22. sep. 2016 kl. 09.15
Oppdatert 22. sep. 2016 klokken 12.19
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 960 ord

Alle betegnelser som hver for seg gir assosiasjoner til råskinn av noen biler. Men kombinerer man de tre, og legger til en haug med andre spesifikasjoner – hva får man da?Det skulle Hegnar.no sin utskremte førstereisgutt finne ut da vi dro til den sagnomsuste Jamara-banen utenfor Madrid for å stifte nærmere bekjentskap med en splitter ny versjon av Audi TT RS.

Lettere og sterkere
Raskt utseende
Akselerasjonen er helt ekstrem!
Egen lydknapp
Familiebil?

Det første man legger merke til med bilen er lyden.  Allerede før vi kjørte inn til racerbanen kunne vi høre en lyd som vitnet om store krefter, mye fart og masse adrenalin. Det var lyden av et nytt kapittel i historien om den 5-sylindrete motoren som har vært et av Audi sine varemerker siden den første motoren ble introdusert for 40 år siden i en Audi 100 CD SE. Sjefen for Audis racerbiler, RS-modeller og R8, Stephan Winkelmann, var mindre opptatt av lyd og mer opptatt av hvor mye kraft bilen hadde i forhold til vekten. «Power to Weight», svarte han kontant på spørsmålet om hvordan han vil beskrive bilen med tre ord.Den 2,5 liters TFSI-motoren i andre generasjons TT RS er nemlig hele 18 kg lettere enn i den første, som følge av utstrakt bruk av aluminium. Totalt er Coupé-versjonen av den nye RS’en 35kg lettere enn 2009-modellen, og med 60 hestekrefter mer, gir det store utslag i kraft og akselerasjon.Med en Power to Weight-ratio på 3,6 kg betyr det at hver av motorens 400 hestekrefter bare må flytte på 3,6 kg hver. På Jamara-banen er den målt til å kjøre 5 sekunder raskere enn forrige generasjon, hvilket er mye på en 3,3 kilometer lang racerbane.Coupéen akselerer fra 0-100 km/t på 3,7 sekunder, mens Roadsteren bruker 3,9 sekunder. Launch Control gjør at hjulene ikke spinner og at den 7-trinns S-tronic automatgirkassen girer perfekt, slik at man faktisk bare bruker 3,7 sekunder til 100 km/t.Glisene satt rimelig løst etter at gutta hadde prøvd det inne på banen – en utrolig digg følelse.Toppfarten er begrenset til 250 km/t, men for 1500 euro ekstra øker Audi gledelig denne til 280.Produktsjef Annette Molhoff sa i en kommentar at det er viktig at den også utstråler ytelse og ekstreme krefter.- Den må se rask ut.Og det gjør den. Med det gigantiske luftinntaket foran, kombinert med de hissige LED-lysene i fronten, en svær og helt nødvendig hekkspoiler, samt to svære eksospotter under den sexy rompen, ser den farlig rask ut.«Man merker ikke hvor fort det går, så kjør forsiktig», var formaningen fra en av Audi sine representanter.«Vi har allerede hatt besøk av noen uniformskledde menn…»Og med det tok vi fatt en forhåndsbestemt rute i det spanske innlandslandskapet. Advarselen var definitivt ikke ubegrunnet. Et lite trykk på gasspedalen da vi kom ut på motorveien og undertegnede fikk både sug i magen og et utbrudd av en fnisete latter som like gjerne kunne tilhørt en 14 år gammel jente omsvermet av Justin Bieber og Aaron Carter - samtidig.Slagordet, «born on the track, built for the road», kunne faktisk ikke passet bedre. Den er leken som en gokart, har komforten til en luksusbil og sportsligheten til en racerbil. Den er rett og slett usedvanlig morsom å kjøre. Styringen kjennes tight og fin, og med Quattro firehjulstrekk sitter den som limt til veien.Sportsetene i skinn, med solid sidestøtte og selvsagt den frekke RS-logoen innbrodert i ryggen, gjør at man sitter godt. Resten av interiøret er også rått, pent og praktisk, med detaljer i karbon som kan få hvem som helst til å bli mo i knærne.Audi sin virtuelle cockpit gir deg et valg mellom tre forskjellige skjermer avhengig av formålet med kjøringen. Den 12,3 tommer store skjermen er plassert rett bak rattet og gir dermed god oversikt for føreren - spesielt navigasjonssystemet fungerte meget godt.Velger man RS-skjermen, kan man følge med på trykket i dekkene, dreiemoment og – hold deg fast – G-kreftene! Hvor stilig er ikke det?Som nevnt innledningsvis er lyden noe av det råeste med denne bilen. Og hva er vel mer naturlig enn å ha en egen lydknapp?Der startknappen pleide å være før den i racerbil-stil ble flyttet opp på rattet, har det nemlig kommet en knapp som styrer flapsene i eksosrørene. Trykker man på knappen, åpnes flapsene og det kommer et kraftig brøl. Holdt på å dette i bakken da jeg ble obs på den detaljen.Og med Bang Olufsen anlegg på hele 680 watt blir også musikkopplevelsen fantastisk, dersom man av en eller annen grunn skulle få nok av motorlyden.Audi er veldig opptatt av at den også skal brukes til hverdags og da er det viktig med et solid anlegg. Personlig ville jeg holdt meg til motor-lyden.For de av dere som kanskje tenker praktisk og trenger argumenter for å forsvare et kjøp av denne bilen, så har den bagasjerom.Med en kapasitet på 305 liter, så er det riktignok ikke så stort, men det duger i det daglige. Coupéen har til og med fire seter og dermed kan hele kjernefamilien dra på tur. Og hva så om man ikke får plass til all bagasjen?Da kan man kjøre flere ganger. Tror de fleste hadde syntes det var helt greit med noen ekstra timer bak rattet i denne godbiten.Prisen en må betale i Norge for denne herligheten av en bil er ikke klart enda, men en må nok regne med at prislappen ender på rundt 1 million norske kroner.Konklusjonen er at dette er en rå bil på alle tenkelige og utenkelige måter.De nye Porsche-modellene, 718 Boxter og 718 Cayman, som blir lansert i høst, nevnes som sterke konkurrenter. De skal uten tvil få noe å bryne seg på mot dette råskinnet av en Audi. Hegnar.no deltok på arrangementet som Audis gjest