<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hudfletter Ringnes for høyhus i Lofoten

Christian Ringnes skal bygge det høyeste hotellet i nasjonalskatten Svolvær. Det får flere til å rase.  

Publisert 23. feb. 2020
Oppdatert 25. feb. 2020
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1116 ord
KRITIKK: Flere er svært kritiske til Christian Ringnes' høyhusplan i Svolvær. Foto: NTB Scanpix

Lofoten og Svolvær blir ofte trukket frem som noe av det vakreste Norge har å by på, med sine helt spesielle fjelltopper, viker og fjorder.  Dermed er det også et yndet turistmål som tusenvis av mennesker fra hele verden strømmer til hvert år. 

Jeg synes dette er helt grotesk. Ringnes ødelegger Svolvær
Ole Wiig, NSW Arkitektur

Nettopp derfor ønsker eiendomsmogul Christian Ringnes og Eiendomsspar å bygge noe av det høyeste byen kan by på, et 12-etasjers høyt hotell, som han egentlig skulle ønske var enda høyere.  

Dette er det flere som liker dårlig, og arkitektnestor Ole Wiig i NSW Arkitektur roper nå varsku. Han mener det vil få fatale konsekvenser for Svolvær – og Ringnes' omdømme. Wiig har tidligere jobbet for Ringnes og kjenner ham godt fra før.

– Dette er kulturløst, historieløst og helt grotesk. Det flotteste og vakreste vi har er Lofoten, og Christian Ringnes kommer til å bli husket som han som ødela Svolvær, sier Wiig. 

Etter et kritisk leserinnlegg i Lofotposten nylig, hevder Wiig han har fått støtte fra mange i lokalsamfunnet. 

HØYHUS: Slik ser hotellet ut på tegningene til arkitektfirmaet Concrete. De to øverste etasjene ligger an til ikke å bli realisert, og dermed blir hotellet 12 etasjer høyt, og ikke 14 som planlagt. Illustrasjon: Concrete

– Grenser til økonomisk utpressing 

Wiig mener Ringnes har brukt sin kapital til nærmest å drive utpressing av politikerne.

– Han har presset gjennom dette høyhuset, jeg vil si det er på grensen til økonomisk utpressing, ved å true med å ikke investere i Svolvær hvis han ikke får det som han vil, sier Wiig. 

KRITISK: – Christian Ringnes ødelegger både sitt eget rykte og Svolvær i seg selv, mener sivilarkitekt Ole Wiig i NSW Arkitektur. Foto: Håkon Sæbø

– Hvor er det blitt av hans kulturelle ballast? Dette blir et altfor dominerende bygg i en av byens eldste og smaleste gater. Det passer overhodet ikke inn, og sperrer for den kjente fjellformasjonen Svolværgeita og kirken, sier Wiig. 

Thon ut mot hotellplanene

– PASSER IKKE: Olav Thon, som selv snart eier to hoteller i Svolvær, mener hotellet til Ringnes ikke passer inn i omgivelsene. – Dette handler ikke om at jeg ville eid hotellet selv, bedyrer Thon. Foto: NTB Scanpix

Olav Thon (96) bygger nå sitt andre hotell i Svolvær, og i fjor høst gikk han ut i Lofotposten og advarte mot å rote til byens image. Til Finansavisen utdyper Thon: 

 – Dette høyhuset passer ikke inn. Det blir jo veldig kraftig. Jeg vil ikke lage noen krig med Ringnes, men jeg må få si at jeg synes det er fornuftig å bevare det bestående i sentrum og ikke bygge for høyt.  

Olav Thon er jo den eneste andre hotelleieren av betydning der oppe, og så godt kjenner jeg Olav, at jeg vet at han liker godt å være monopolist
Christian Ringnes, Eiendomsspar

Styreleder i Cetho Eiendom i Nord-Norge, Erik Drechsler, har også uttrykt bekymring i lokalavisen. 

– Med sin estetiske sans og som forkjemper for kunst og skjønnhet, håper jeg Ringnes kan være enig i at vi vil beholde småbyen som den er, og at det er viktig å ta vare på særpreget og det spesielle ved byen, har Drechsler blant annet uttalt til Lofotposten. 

– Vil eie alle hotellene i Svolvær 

Christian Ringnes mener selv hans hotell vil bli et smykke, og at kritikken som har kommet handler om egeninteresser. 

– Olav Thon er jo den eneste andre hotelleieren av betydning der oppe, og så godt kjenner jeg Olav, at jeg vet at han liker å være monopolist, så man må se hans uttalelser i lys av det.

– Så du tror ikke han har et hjerte for Svolvær?

– Jo, det tror jeg, men i akkurat dette tilfellet tror jeg det hadde passet ham godt å ha alle hotellene der helt alene, humrer Ringnes. 

Men det avviser Olav Thon.

– Det er overhodet ikke det det handler om. Christian og jeg er gode venner og jeg har bare uttalt hva jeg mener passer og ikke i Svolvær. Det er ikke ment som noe kritikk av Ringnes, sier Thon.  

Fjelltoppene rundt Svolvær er veldig høye, jeg tror ikke de tar skade av at det er noen små fjell nede i byen også, eller noen små bakketopper er det riktigere å kalle det
Christian Ringnes, Eiendomsspar

– Wiig vil bare tegne selv

Hva gjelder kritikken fra Ole Wiig, mener Ringnes det handler om arkitektens ønske om selv å stå bak prosjektet.

– Jeg kjenner Ole Wiig godt, og han ville nok selv ha tegnet i Svolvær, også har vi valgt en utenlandsk arkitekt i stedet, sier Ringnes.

Og svaret fra Ringnes fyrer opp Wiig, om mulig, enda mer. 

– Jeg synes Christian burde besinne seg med å komme med slike usaklige uttalelser. Han kjenner meg bedre enn det. Jeg ville aldri tegnet hans høyhus, og jeg har aldri vært en arkitekt som har tenkt opportunistisk, sier Wiig. 

Påstanden om å presse på gir Ringnes Wiig delvis rett i.

– Er det riktig at du har sagt du ikke vil investere i Lofoten om du ikke får det som du vil? 

– Ja, vi vil bygge det flotteste hotellet i Nord-Norge, og det hadde vi ikke gjort om det ikke hadde vært av en størrelse som kan forsvares og med en form som gjør at vi kan være stolte av det, sier Ringnes.

SVOLVÆRGEITA: Der den røde pilen peker opp mot fjellformasjonen Svolværgeita skal Ringnes' hotell ligge. Foto: Ole Wiig

Ville bygge høyere 

Christian Ringnes ville i utgangspunktet ha et høyere hotell enn det som nå er blitt godkjent.  

– Hotellet blir noen etasjer lavere enn vi ønsket. Dermed vil blant annet bølgene på taket forsvinne, og det er dumt. De øverste etasjene vi planla var de fineste i hele bygget, sukker Ringnes.

– Hva synes du om at hotellplanene dine skaper såpass med blest? 

– Det med høyhus er alltid et stort diskusjonstema, uansett hvor du er i verden. Vi skulle gjerne bygget høyere, vi, men det var nok viktigst for politikerne at kirkespiret på Svolvær kirke skulle ruve høyest.

– Du blir beskyldt for å ødelegge Svolvær og ditt eget ettermæle? 

– Jeg tenker dette må gjøres med nennsom hånd. Fjelltoppene rundt Svolvær er veldig høye, jeg tror ikke de tar skade av at det er noen små fjell nede i byen også, eller noen små bakketopper er det riktigere å kalle det, sier Ringnes. 

– Det er vel meningen at det skal være dominerende?

– Ja, det skal jo helst bli byens storstue, og da bør hotellet synes, om ikke dominerende, så synlig, sier Ringnes.  

Ordfører vil ikke kommentere

Ordfører i Vågan, Frank Johnsen (Sp), vil ikke si noe om påstanden om at Christian Ringnes skal ha presset politikerne. 

– Jeg har ikke noe kommentar til en slik påstand. Jeg registrerer at Ole Wiig uttaler seg som ekspert fordi han har vært arkitekt i 30 år, og vet bedre enn andre. Dette hotellet er et viktig bidrag til Svolvær, visuelt og økonomisk. Det gir arbeidsplasser og vil trekke turister, sier Johnsen.