<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
FORNØYD KJØPER: – Dette er et bygg det er morsomt å eie, alle kjenner Colosseum kino, sier Martin Reimers, styreleder i det familieeide Fridtjof Eiendom. Foto: Siv Dolmen

Matematikkprofessor kjøper Colosseum kino

Matematikkprofessor Martin Reimers kjøper Colosseum kino-bygget og vil rive naboeiendommen og bygge nytt for 5-600 millioner.

Category iconNæringseiendom
  Publisert 8. juli 2020Oppdatert 14. juni 2023
  Lesetid: 4 minutter

  – Dette er et bygg det er morsomt å eie, alle kjenner Colosseum kino, sier Martin Reimers.

  Han er styreleder i det familieeide eiendomsselskapet Fritdtjof Eiendom. I februar kontaktet han Edgar Haugen i Ragde Eiendom og spurte om mulighetene for å få kjøpt kinobygget. Bakgrunnen er at har store planer for nærmeste nabo til kinoen.

  Hemmelig kjøpspris

  I juni signerte de kontraktene, men partene vil ikke ut med hva kjøpesummen er. I 2013 ble det solgt fra Oslo kommune til et DNB-syndikat for 220 millioner. Kommunen signerte en 20-års leiekontrakt på det verneverdige bygget, men investorene bak syndikatet beholdt det bare i to år før Edgar Haugen kjøpte det i 2015, også den gang for en ikke-offentliggjort sum.

  – Prisen vi betaler er høyere enn i 2013, er alt Reimers vil si om kjøpesummen.

  Det familieeide selskapet eier tre eiendommer kloss på hverandre vegg-i-vegg med Colosseum kino. Disse er samlet sett på ca 30.000 kvadratmeter i gateadressene Fridtjof Nansens vei 12, 14 og 16.

  Startet med oldefars vaskeri

  Oldefaren til Martin Reimers var med på å etablere vaskeriet Vel Vask i Fridtjof Nansens vei 12 i 1910 og holdt det gående på denne adressen frem til 80-tallet. Da var ikke vaskerier like attraktive lenger, siden de aller fleste hadde skaffet seg sin egen vaskemaskin. 

  Vaskeridriften ble solgt og virksomheten gikk over til utleie og utvikling av eiendommene i Fridtjof Nansens vei.

  BYGGES PÅ SPEKK: Det nye bygget i Fridtjof Nansens vei 12 - nærmeste nabo til Colosseum kino  - blir på 20.000 kvadratmeter og vil koste mellom 500 og 600 millioner å sette opp. Illustrasjon: Fridtjof Eiendom

  – Vi eide nr 12 og 14 sammen med en rekke andre aksjonærer. I 1987 ble eierselskapet fisjonert og nr 12 over tatt av de øvrige aksjonærene. Senere ble det solgt videre til eiendomsfondet Aberdeen, men i 2015 kjøpte vi det tilbake, sier Reimers.

  River gammelt bygg

  Nå har dette bygget gjort sitt, og skal rives og erstattes av et nytt på 20.000 kvadratmeter inkludert kjeller og parkering. Kontor- og handelsarealene vil utgjøre rundt 17.000 kvadratmeter.

  – Det er bygd på i flere omganger, men vi skal sette opp et nytt som får brukt plassen mellom det nye og Colosseum mye bedre. I dag er det bare en nedkjøring og parkering, sier Reimers.

  Han har sendt inn rammesøknad til kommunen om å planere ut området mellom kinoen og nybygget, og etablere et spisested med mulighet til å ta i bruk arealene som uteservering.

  – Dette blir en bedriftskantine, som også kan være tilgjengelig for alle andre, sier han.

  5-600 mill. i byggekostnad

  Han ser for seg at byggekostnadene vil ligge på 500-600 millioner – mellom 25.000 og 30.000 kroner pr. kvadratmeter.

  – Blir sluttsummen 25.000 kroner pr. kvadratmeter, er vi fornøyde, blir det 30.000 begynner det å bli dyrt, sier han.

  I tillegg til å eie de tre nabobyggene, sitter selskapet også på en butikkseksjon som huser en Rema-butikk, også dette på Majorstua.

  Vi bygger på spekk, og da coronaen kom, ble det litt ekstra spennende
  Martin Reimers

  – Det er ikke andre steder i verden som frister?

  – Vi har foreløpig konsentrert oss om egen eiendom og naboeiendommer. Det er mye ved Majorstuen som er bra. Det er god kollektivtransport, mange butikker, restauranter og nærhet til Frognerparken. Vi har utviklet det vi har selv, og har en liten organisasjon, hvor jeg er eneste ansatt.

  Fridtjof Eiendom

  (Mill. kr) 2019 2018
  Driftsinntekter 90,7 88,7
  Driftsresultat 69,6 65,5
  Resultat før skatt 58,6 53,1
  Årsresultat 46,2 42,5

  Eier tre kontorbygg og en Rema-butikk på Majorstua i Oslo, til sammen rundt 30.000 kvadratmeter.

  Kjøpte nylig Colosseum kino-bygget på Majorstuen.

  Selskapet eies 100 prosent av Reimers-familien og aksjene er fordelt på tre familiegrener i to generasjoner. 

  Professor i anvendt matematikk

  Selv har han en ganske annen bakgrunn enn de fleste eiendomsinvestorer.

  Han jobbet frem til i fjor som professor innen anvendt matematikk på Universitetet i Oslo. Hans spesialfelter var blant annet geometrisk modellering og datagrafikk.

  – Da vi begynte å planlegge å rive Fridtjof Nansens plass 12 og bygge nytt, ble det for mye å drive med begge deler, sier Reimers.

  – Du er vant med regneark fra Universitetet?

  RIVES: Fridtjof Nansens vei 12 er bygget i flere etapper, og vil nå bli jevnet med jorden. Foto: Kaare Martin Granerud

  – Nei, det var ikke mye av det der, sier han.

  Han har også sittet i styret i det Christen Sveaas-eide Kistefos siden 2011.

  Forretningsførselen har de satt bort til et forvaltningsselskap.

  – Vi hadde en adm. direktør tidligere, men da hun sluttet i 2006, satte vi forvaltningen bort. Med kjøpet av Colosseum har vi et såpass størrelse at vi kanskje burde bygge opp en egen organisasjon, sier han.

  Politiet er hovedleietager

  I dag har selskapet 30.000 kvadratmeter, og Colosseum kino er på drøyt 5.000 kvadratmeter. Bygget som skal rives står snart tomt, alt annet leies ut til Politiet på leiekontrakter frem til 2030.

  Nybygget skal stå ferdig om tre år og rivingen starter til vinteren, men noen leietagere er ikke signert ennå.

  – Vi bygger på spekk, og da coronaen kom, ble det litt ekstra spennende, men vi har tro på prosjektet, sier han.