<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Oslo trenger ikke flere kontorbygg

Med Spotify for kontorer, håper Orbit å løse klimakrisen. 

  Publisert 11. okt. 2021 kl. 16.22
  Oppdatert 11. okt. 2021 klokken 17.10
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 542 ord
  BLI KVITT «SPACE WASTE»: Orbit lanserer en app hvor selskaper kan tjene penger på å leie ut ubrukte kontorplasser. Foto: Dreamstime

  På Finn.no ligger i dag nær 900.000 kvadratmeter kontorplass i Oslo tilgjengelig. Samtidig viser data fra eiendomsaktøren Union at det i Oslo alene bygges 125.000 nye kvadratmeter med kontorbygg hvert år. Dette vil den norske startupen Orbit gjøre noe med. 

  Ifølge Orbit er kontorkapsiteten i Oslo dekket for flere år fremover. Det er bare et spørsmål om hvordan man utnytter det.

  – Faktum er at Oslo ikke trenger flere kontorbygg. Gjennom å utnytte de ledige kvadratmeterne kan vi redusere ressurskrevende og unødvendig bygging av kostbare næringsbygg. Behovet for en mer fleksibel arbeidsplass har skutt fart som følge av Covid-19, men markedet for nye, smarte løsninger har lenge vært overmodent, sier Wasim Rashid, leder for Orbit.

  Vil bekjempe «space waste»

  Orbit, som har eiere som R8 Property, Brøderene Jensen og proptech-fondet Alligate, har som mål å gjøre det enkelt og lønnsomt for bedrifter å tilgjengeliggjøre overskuddsplass. Derfor lanserte de mandag appen Orbit.

  LANSERER APP: Orbit-sjef Wasim Rashid. Foto: R8 Property

  Ifølge Rashid har bedrifter sjeldent lokaler som er godt tilpasset deres faktiske behov til enhver tid. I en uforutsigbar tid der bedrifter er avhengig av stor grad av fleksibilitet. 

  – Bygninger bruker like mye energi om alle kontorplassene er i bruk, som når halvparten står tomme. Vi vet at bygninger står for mer enn en tredjedel av den globale energibruken og CO2-utslippene over hele verden. Gjennom Orbit kan vi redusere disse utslippene, sier Orbit-sjefen.

  Å bekjempe «space waste» vil dessuten gi betydelig utslag på bedrifters utgifter knyttet til kontorleie, mener Rashid.

  – I dag går 5–10 prosent av bedrifters budsjett til å betale leie. Det betyr at leiekostnader er den største utgiftsposten etter lønn. Ved å utnytte overskuddskapasitet til fleksibelt utleie bedres dette regnestykket betraktelig, forteller Rashid.

  Inspirert av Spotify

  En global undersøkelse fra Accenture viser at 79 prosent ønsker å jobbe fra andre steder enn kontor eller hjemmekontor – en såkalt tredje arbeidsplass. I en ny undersøkelse av Jabra blant 5000 arbeidstakere i fem land svarer 73 prosent at en fysisk arbeidsplass vil bli mer å anse som et personalgode enn en obligatorisk måte å jobbe på.

  – Dagens kontorløsninger er ikke tilpasset folks faktiske behov. Vi har hentet mye læring fra diverse abonnementstjenester, og så ingen grunn til at man ikke kan tenke tilsvarende om eiendomsbransjen, sier Rashid.

  Rashid sier til Finansavisen at de har en forretningsmodell som ligner litt på Spotify. Hvor Orbit gjør kontorplasser som står ubrukt tilgjengelig for allmenheten. Utleiere kan tjene penger på å leie ut sine ubrukte kontorplasser. Det er gratis for utleiere å tilgjengeliggjøre kontorplasser i appen, og de får 85 prosent av fortjenesten.

  Avtale med Obos og Storebrand

  Orbit har allerede fått blant annet Obos, Skanska, Høegh Eiendom og Ragde på kundesiden, i tillegg til flere andre eiendomsaktører. 

  – På brukersiden så har vi gjort avtaler med flere store selskaper og blant annet 24SevenOffice, Storebrand og Multiconsult. Vi håper at flere selskaper tar i bruk løsningen og tilbyr fleksibel arbeidshverdag som en ansattgode på lik linje som et abonnement på et treningssenter, sier Rashid til Finansavisen.

  Målet er å få 5.000 individuelle brukere og 200 forskjellige lokasjoner i Oslo innen utgangen av 2022. Per dags dato har de 30 lokasjoner som legges inn gradvis utover året, som ligger sentrumsnært eller langs innfartsårene til Oslo, Porsgrunn og Fredrikstad, med Lillestrøm, Stavanger og Jessheim rett rundt hjørnet.