<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil øke fra 25 til 50 milliarder i eiendom

Fredriksen-familien eier eiendom for 25 milliarder gjennom Norwegian Property. Målsetningen er dobling innen 2030.

Publisert 4. feb. 2022
Oppdatert 4. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 552 ord
VIL EKSPANDERE RASKT OG MYE: John Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie skal doble leieinntektene fra 1 til 2 milliarder på åtte år. FOTO: CF Wesenberg

– I dag har vi leieinntekter på 1 milliard kroner, målsetningen er å nå 2 milliarder før 2030, sier adm. direktør i Norwegian Property (Npro), Bent Oustad.

– Vi hadde en målsetning om å ha eiendom for 20 milliarder innen 2022, i dag har vi passert 25 milliarder, sier han.

I dag er porteføljen verdt drøyt 25 milliarder kroner. Med samme prising i eiendomsmarkedet, må det altså investeres for ytterligere 25 milliarder for å nå målet.

Kjøpte opp selskapet

Fredriksen-familien tok selskapet av børs i høst etter å ha kjøpt ut de andre aksjonærene jevnt og trutt. Den siste store aksjonæren, Folketrygdfondet, takket ja da Fredriksen la 18,50 kroner pr. aksje på bordet for å få full kontroll. Da solgte Folketrygdfondet sine aksjer for 1,75 milliarder kroner, mens tredje største aksjonær - eiendomsfondet Niam - fikk bare 13 kroner aksjen da de solgte i august 2019.

SER PÅ ANDRE BYER: Adm. direktør i Norwegian Property, Bent Oustad. Foto: Iván Kverme

– Eierne har ganske ekspansive planer, og det setter vi i administrasjonen pris på. Den neste generasjonen i eierfamilien er mer interessert i fiskeoppdrett og eiendom enn forrige. Vi ser at Mowi og Norwegian Property er blitt store i Geveran-systemet, sier Oustad.

Hvis dagens prising holder seg, må selskapet skaffe seg eiendom for 25 milliarder til på åtte år for å innfri eiernes ønsker.

Norwegian Property

(Mill. kr) 2021 2020
Driftsinntekter 919,6 708,6
Driftsresultat* 980,7 1.900,2
Resultat før skatt 915 1.912,2
* I fjor var samlede verdioppskrivninger på 762,2 millioner mot 1.722,5 millioner året før.

Ser på andre byer

– Hoveddelen av våre eiendommer ligger i Oslo-området, og vi skal ikke begrense oss til hovedstadsområdet. Vi skal alltid være klare hvis muligheten byr seg, sier han.

Til tross for at selskapet er tatt av børs, slipper ikke administrasjonen unna kvartalsrapportering.

- Vi har 11,5 milliarder i obligasjonslån, og vi må sende kvartalsrapporter, men bare to presentasjoner i året ,sier han.

STØRSTE EIENDOM:  Norwegian Property kjøpte Telenor-bygget på 256.000 kvadratmeter for 5 milliarder kroner i oktober 2020. foto: Norwegian Property

Ved utgangen av fjoråret satt selskapet på drøyt 505.000 kvadratmeter næringseiendom. Den største eiendommen er Telenor-bygget på Fornebu som ble kjøpt i oktober 2020 for 5 milliarder kroner. Denne eiendommen utgjør over halve porteføljen med 256.000 kvadratmeter. Aker Brygge er nest størst med 145.000 kvadratmeter. Nydalen og Hasle i Oslo er på 68.000 og snaue 11.000 kvadratmeter. I tillegg har selskapet et stort utviklingsprosjekt på Torshov i Oslo sentrum.

Kjøpte boligbygger

I tillegg eier Npro 42,5 prosent av boligutviklingsselskapet Nordr. Dette er gamle Veidekke Eiendom som entreprenørselskapet Veidekke solgte for 7,1 milliarder i juni 2020.

Eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen sitter på like stor eierandel, mens resten eies av et Union-fond.

145.000 KVADRATMETER: Norwegian Property eier så godt som alt av næringseiendommer på  Aker Brygge. FOTO: NTB

Tidligere har Oustad beklaget seg over at deres obligasjonslån er langt dyrere enn Olav Thon Eiendomsselskap og Entras på grunn av høyere marginer. Bakgrunnen var at Entra har flere offentlige leietager og en geografisk spredt portefølje.

– Hverken aksjonærer eller obligasjonsinvestorer liker at hele virksomheten er på et sted, men i dag har vi tre store områder - Fornebu, Aker Brygge og Nydalen, og det er mange steder i Oslo man kan ha - for eksempel Helsfyr og rundt Oslo S. Men vi her opptatt av å ha stordriftsfordeler, og med dagens høye prising på eiendommer, er mer og mer av virksomheten eiendomhåndverk, og da er det viktig å være tett på, sier han.