<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det blir verre enn både finanskrisen og oljekrisen

Eier og konsernsjef Geir Hove (62) i milliardkonsernet Realforum Gruppen tar en strategisk helomvending. Nå dumpes gjeld for å verne seg mot økonomisk uvær.

  Publisert 5. aug. 2022 kl. 06.18
  Oppdatert 7. aug. 2022 klokken 19.08
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 605 ord
  OPPVARMING: Konsernsjef Geir Hove gjør seg klar til å ta opp kampen med eiendomsprisfall. Han har tilbakebetalt over 400 millioner kroner i gjeld.  Foto: Odd Mehus/BT

  Realforum Gruppen er et av Vestlandets største eiendomsselskaper med hovedfokus på utleie av næringslokaler, deriblant kontorbygg, hotellbygg, lagerbygg og parkeringshus i Bergen sentrum.

  Gruppen, med Geir Hove i spissen, tror fremover at eiendomsprisene vil stupe, og at hele økonomien vil bevege seg inn i et røffere tider.

  Konsernsjefen er ifølge Kapital Norges 84 rikeste person med en formue på 4,4 milliarder kroner. Denne formuen har han opparbeidet seg gjennom utleie og gevinster ved salg av eiendom, hvilket har gitt positive resultater hvert av de siste 30 årene.  

  – Bagatellmessig i forhold

  Hove spår en generell nedgangstid for hele markedet, og tror det blir tøffe kår for bedrifter, men også vanlige folk.

  – Den økonomiske situasjonen vil bli veldig annerledes enn det den yngre generasjonen har opplevd frem til nå. Jeg tror både finanskrisen og oljekrisen har vært noe bagatellmessig i forhold til det vi skal inn i, sier 62-åringen.

  STORBYGG: Realforum leier ut bygningen til Clarion Hotel Bergen. Foto: Real Forum

  Eiendomsbaronen tror også det er en mulighet for at eiendomsmarkedet kan kollapse. Han viser til boligprisfallet på 1,6 prosent i juli, og forteller Finansavisen at han tror dette er småtteri i forhold til det han tror vil skje fremover.

  Han spår et generell prisfall på eiendom på mellom 10 og 20 prosent.

  – Når det kommer til næringsbygg er jeg nesten helt sikker på at det kommer til å falle betydelig, sier Hove, og fortsetter:

  – Vi kjøper bygg i 100-millionersklassen. Da utgjør 10 til 20 prosent prisnedgang ganske mange millioner kroner.

  Eiendomsbaronen tror at man allerede neste sommer ser bolig- og næringsbyggspriser betydelig lavere enn det de er i dag. 

  Dumper gjeld

  Hove sier at økonomien vil bli spesielt tung for de som har mye gjeld. Derfor valgte Realforum Gruppen å ta et utradisjonelt valg for eiendomsbransjen ved å betale ned store deler av gjelden sin, istedenfor å investere.

  I hele konsernet var det 858 millioner kroner i gjeld i slutten av 2020. Det ble halvert ned til 414 millioner kroner ved inngangen til 2022.

  – Vi har vi svært lav belåningsgrad hvis man ser på de virkelige verdiene på selskapet, sier han om de bokførte eiendelene på 2,1 milliarder kroner.

  Årsaken til gjeldsnedbetaling er forventningen om nedgangstider.

  – Vi betalte ned gjeld fordi jeg tror at vi skal inn i veldig ruskete tider. Og skal man inn i en storm, er det de mest høyest belåning, både firmaer og privatpersoner, som får det tøffere.

  Sitter stille i båten

  Realforum valgte å redusere antall innkjøp av nye eiendommer i fjor, og forteller at de ikke har tenkt til å kjøpe noen nye før de ser at boligprisene har gjort et dupp. 

  – Fremover har selskapet en avventende strategi. Overskuddet skal brukes til å betale ned resterende gjeld eller til å holde på kontanter i påvente av at prisene på næringseiendom faller, sier Hove.

  – Hvorfor selger du ikke de eiendommene du har nå?

  – Hvis jeg selger eiendommene mine nå, så får jeg massevis av penger. Men det store spørsmålet er da hva jeg skal bruke de pengene til. Jeg holder meg til det jeg er god på, og det er eiendom, sier han.

  Salgsgevinst: 140 millioner

  I fjor opplevde konsernet en nedgang av leieinntektene på nærmere 20 millioner kroner. Ifølge Hove skyldes det en redningsaksjon av flere restauranter, hoteller og bedrifter som slet under pandemien.

  Hovedbidragsyteren til årets resultat var salget av et kontorbygg i Strandgaten i Bergen. Kjøperen var et Njord Securities/Kraft Finans-syndikat som betalte 347 millioner kroner, noe som ga Realforum Gruppen en salgsgevinst på 140 millioner kroner.

  Det resulterte i at Geir Hove kan legge bak seg et rekordår for konsernet med et resultat på 257 millioner kroner før skatt. Det er opp 150 millioner kroner fra fjoråret.

  REALFORUM HOLDING

   
  (Mill.kr) 2021 2020
  Inntekt 314 194
  Driftsresultat 225 109
  Ordinært resultat før skatt 258 110
  Årsresultat 238 87