<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Staten kjøper giganteiendom

AS Meraker Brug på 1,3 millioner dekar er solgt. Staten skal ha kjøpt eiendommen.

Publisert 09:52 19. okt. 2022
Oppdatert 10:58 19. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
SKAL VÆRE SOLGT: Staten blir oppgitt som kjøper av AS Meraker Brug. Foto: Meraker Brug

NTB var i kontakt med Landbruks- og matdepartementet onsdag morgen, uten å få bekreftet opplysningene.

– Kjøpekontrakt ble signert i går, bekrefter daglig leder i Meraker Brug, Per Hembre, overfor Dagbladet onsdag formiddag.

Det var Trønder-Avisa og NRK som først omtalte opplysningene om at eiendommen er solgt.

Den gigantiske Meraker Brug-eiendommen på 1,3 millioner dekar eies av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og av selskapet Astrup Fearnley A/S. Eiendommen dekker drøye 90 prosent av hele Meråkers areal, og den strekker seg også inn i kommunene Malvik, Stjørdal og Steinkjer.

Prisantydning: 1,5 milliarder

Siden eierne gikk ut og sa at de vurderte å selge aksjene i selskapet i juni i år, har det vært stor interesse rundt eiendommen, som er Norges nest største private eiendom. Den gang ble det antydet at eiendommen var verdt rundt 1,5 milliarder kroner, uten at noen vil bekrefte den endelige kjøpesummen foreløpig.

– Eneste hensikt er å bygge opp kapitalbase for å understøtte driften av museet, kjøpe ny kunst fortløpende og sikre museet for evig tid, sa styreleder Richard Arnesen i Stiftelsen Hans Rasmus Astrup til DN den gang.

Statskog-sjef Gunnar Lien vil ikke bekrefte handelen, men regjeringen har kalt inn til en pressekonferanse klokken 16.45 onsdag på Meraker Brug med statsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Sandra Borch.

Blir naboer med Gjelsten 

Da det ble kjent at Meraker Brug var til salgs foreslo Sp at den måtte kjøpes opp av staten og deles opp på flere eiere.

SVs Lars Haltbrekken hyller kjøpet overfor statskanalen.

– Nå kan vi sikre at brukerne av området som reindrifta, jegere, fiskere og turfolk, kan benytte det akkurat som før. Det er fellesskapet som skal eie fiske- og jaktområder som dette, ikke private eiendomsbaroner, sier han.

Bjørn Rune Gjelsten kjøpte i fjor Værdalsbruket , som grenser til Meraker Brug, for 8-900 millioner kroner. I coronaåret 2020 solgte Ola Mæle sin skog i Namdalen for rundt 500 millioner kroner til en tysk stiftelse.

(NTB/Finansavisen)