<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Polske håndverkere slipper norsk skatt

Polske håndverkere slipper norsk skatt ved å registrere seg som enkeltmannsforetak.

    Publisert 2. juli 2007 kl. 06.49
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 00.12
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 211 ord

    Skatteetaten mener statens skattetap er flere titall millioner kroner. - Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten. Skatteetaten mener statens skattetap er flere titall millioner kroner. - Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten. Rundt 2.000 utenlandske personer var i fjor registrert som enkeltpersonforetak ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker og rundt 1.300 av disse var polakker.Ved å ha eget firma regnes man ikke som vanlig ansatt. Verken plikter eller rettigheter er de samme som for vanlige arbeidstakere. Blant annet kan selvstendig næringsdrivende jobbe i 18 måneder uten å betale skatt til Norge, og de er heller ikke underlagt minstelønnsbestemmelsene på byggeplassene.Men i praksis er mange for vanlige lønnstakere å regne, selv om de på papiret har eget firma. - Vi har vurdert kontraktene deres og mener at om lag 1.000 av de polske enkeltpersonforetakene ikke er næringsdrivende. Det er en veldig stor andel, sier Langfeldt.I kontraktene er det ofte avslørt lavere timesatser enn det som er tariffen i Norge. Sentralskattekontoret har varslet flere av selskapene som formidler polske næringsdrivende. (©NTB)