<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Økonomien er ute av kontroll

Sjefsøkonom mener den islandske økonomien er ute av kontroll. Også Islands statsminster som tidligere har vært veldig positiv er nå bekymret.

  Publisert 26. mai 2008 kl. 13.11
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 09.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 272 ord
  Foto: Scanpix - Reykjavik

  Inflasjonen på Island er på sitt høyeste på 18 år, på 12,3 prosent! Boligprisene er på vei nedover og den islandske kronen er kraftig svekket det siste året. En islandsk krone koster nå ca. 7,0 norske øre. For ett år siden var prisen ca. 9,6 øre. Dette er en nedgang på 27 prosent.- Dette er nok et signal om at noe er alvorlig galt med islandsk økonomi. Økonomien er vrangkjørt og skakkjørt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24.Det er ikke bare Andreasen som er negativ til den islandske økonomien, også seniorøkonom Erik Bruce i Nordea mener den skyhøye inflasjonen er et dårlig tegn for Island.- Dette er kjernen i det islandske problemet; overoppheting med høy inflasjon og høye renter. Det er mye mistillit til islandsk økonomi. Samtidig er den islandske kronen svak, og trekker opp inflasjonen ytterligere, sier Bruce til E24.I et intervju med E24 har Islands statsminister Geir Haarde gir uttrykk for sin bekymring over landets økonomi.- Nå har markedet nesten sluttet å låne til private selskaper og husholdninger, det er ikke en situasjon vi kan leve med over tid. Det som kalles kredittskvis har kommet til Island også. Det er for lite utlåning av penger, sier Haarde under intervjuet i statsministerboligen.E24 påpeker ovenfor statsminster Haarde at styringsrenten ligger på 15,5 prosent:- Ja, men de private bankene må passe på å være til stede for folk i gode og dårlige tider. Jeg venter at effektene av den høye renten nå vil komme for fullt. Den vil dempe inflasjonen. Da blir det kanskje lettere for sentralbanken også å senke renten. De private må følge bedre opp, sier han.