<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tigging en rettighet?

Oslo kommune ønsker å kvitte seg med hovedstadens tiggere, men justisministeren nekter å godta forbud mot aggressiv tigging.

Publisert 2. juni 2008
Oppdatert 15. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
lead
Scanpix / Scanpix
Scanpix / Scanpix

Knapt en dag går uten at byrådsleder Erling Lae får en eller annen henvendelse om hovedstadens tiggere, skriver Aftenposten. Oslo kommune har ønsket å forby "aggressiv tigging", men justisminister Knut Storberget vil ikke godta bystyrets vedtak. Tiggeforbudet ble opphevet i 2005. Å godta vedtaket vil være som å gjeninnføre forbudet på kommunalt nivå, mener Storberget.- Det skulle være unødvendig å stå med lua eller posen i hånden og lå seg ydmyke i all offentlighet. Det var det aller første dette landet ville få slutt på da vi fikk de første velferdstiltakene på 1800-tallet, sier Oslos byrådsleder Erling Lae.Han innrømmer at han synes problemstillingen er vankelig og at det hender han selv gir til tiggere. Men han mener at når folk prater om at tigging er en rettighet, er de mer opptatt av sin egen samvittighet enn av menneskene det egentlig gjelder.- Men ett perspektiv er merkelig fraværende i debatten om tigging og det er at så mange ser ut til å akseptere at den offentlige ydmykelsen har fått komme tilbake. Begrunnelsen for hele vårt velferdssystem var at folk skulle slippe å vare prisgitt andres tilfeldige velvilje, sier Lae.