<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finanskrisen rammer Asia stadig hardere

Trass i optimismen til Kinas statsminister Wen Jiabao melder det ene selskapet etter det andre i Asia om nedskjæringer som følge av den globale finanskrisen.

  Publisert 29. jan. 2009 kl. 16.14
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.44
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 216 ord
  Kinas statsminister Wen Jiabao i World Economic Forum i Davos - Foto: Scanpix

  Bare i løpet av torsdag rant det inn med negative kvartalsrapporter fra japanske giganter som Toshiba, Nippon Steel, Nippon Sheet Glass, Sony og Nintendo.Nippon Sheet Glass sier opp 5.800 ansatte, og Toshiba kunngjorde at 4.500 ansatte må gå innen årets utløp etter tap. Sony varsler sitt største årstap hittil på grunn av sviktende etterspørsel etter TV-er, kameraer og spillkonsoller.Tidligere har bilprodusenter som Toyota, Honda og Mazda varslet om redusert produksjon på grunn av synkende etterspørsel.Lover vekst På møtet i Verdens økonomiske forum i Davos lovte Wen Jiabao onsdag at Kina skal trosse internasjonale prognoser og fortsette sin vekst.Det internasjonale pengefondet (IMF) mener veksten i Kina blir redusert til 6,75 prosent i år, under det som trengs for å skape nok nye arbeidsplasser til en voksende befolkning. Wen hevdet at veksten vil holde seg på 8 prosent.Men krisen har allerede hatt alvorlige følger i Kina. Mange bedrifter som produserer for eksport, er gått konkurs eller har sagt opp ansatte, og hundretusener av kinesere vender tilbake til landsbygda uten arbeid.Med manglende utenlandsk etterspørsel etter kinesiske varer må Kina kompensere med økt innenlandsk etterspørsel for å opprettholde vektsten. Men med stadig flere arbeidsløse og en langt mer sparingsinnstilt befolkning enn i vestlige land blir det vanskelig, selv om myndighetene har iverksatt en enorm krisepakke med store investeringer i infrastruktur.