<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fortsatt vanskelig å selge torsken

Minsteprisen på torsk er redusert med 25 prosent. Likevel har fiskerne problemer med å finne kjøpere til fangstene sine. Markedet er usedvanlig tregt.

  Publisert 26. jan. 2009 kl. 03.42
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.38
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 220 ord
  Fabrikktråler - Foto: Scanpix

  - Dette gjelder det fersk torsk som utgjør 70-80 prosent av de totale fangstene. Resten kommer fryst til land. Prisnedgangen har foreløpig ikke ført til særlig bedring i omsetningen, verken av torsk eller hyse, sier direktør Svein Ove Haugland i fiskernes egen salgsorganisasjon, Norges Råfisklag.- Det er lysning i sikte. Om et par måneder kan handelen med torsk være tilnærmet normal igjen, sier én av de største klippfiskeksportørene i landet, Knut Haagensen ved Jangaard Eksport i Ålesund, til NTB.Mars toppmåned 70 prosent av torskefangstene i Norge tas i perioden januar-april, med mars som den desiderte toppmåneden. Haugland håper at markedet bedrer seg slik at det ikke blir nødvendig å begrense landingene av torsk i tiden som kommer.I november og desember bygde det seg opp store lagre av torsk på fryseriene langs kysten, fordi ingen ville kjøpe fisken. Etter at prisen ble satt ned er lagrene sterkt redusert. Det gjelder spesielt sør for Råfisklaget sitt område. Administrerende direktør Sveinung Flem i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag sier til NTB at det akkurat nå er svært lite torsk på lager og at problemene med å selge torsken er mindre.Det aller meste av den ferske torsken går til produksjon av tørrfisk og klippfisk. Dette markedet styres i stor grad av tre aktører, som alle har hovedkontor i Ålesund - Møre Codfish, Jangaard og Fjordlaks.