<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mongstad vil koste 5,2 milliarder

Det vil koste rundt 5,2 milliarder kroner å bygge senteret som skal utvikle CO2-renseteknologi ved Mongstad-anlegget.

  Publisert 30. jan. 2009 kl. 15.22
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.45
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 261 ord
  Mongstad sett fra luften - Foto: Scanpix

  Det er dyrt å reise til månen, og det tar lang tid. Det erkjente olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) da han fredag orienterte om prosjektet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin nyttårstale for to år siden kalte Norges månelanding.- Vi har kurs for månen, ingen tvil om det, men det vil ta flere år før vi kan lande, sa Riis-Johansen. Målsettingen om fullskalarensing på Mongstad i løpet av 2014 står fast, ifølge statsråden.Første etappeFørste etappe - et forskningssenter på Mongstad som skal utvikle den nødvendige teknologien for å fange og lagre CO2 fra eksos ved kraftverk som bruker fossilt brennstoff - vil alene koste 5,2 milliarder kroner. Det er sju ganger mer enn Statoil-direktør Egil Sæl anslo da prosjektet ble offentliggjort for to år siden. I tillegg kommer årlige driftskostnader på 100 til 150 millioner kroner.- Det er et beløp som ligger høyere enn de tidligere anslagene, men jeg vil mene at det er en historisk begivenhet at man går inn og bevilger så mye penger til et klimaprosjekt. Det er enestående i verdenssammenheng, sa statsråden. Den endelige regningen på hva det omsider vil koste å ha et anlegg for fullskalarensing på Mongstad, kan ingen anslå nå.Opprinnelig skulle testanlegget på Mongstad stå ferdig neste år, men fredag kom det fram at anlegget tidligst vil stå ferdig i 2011 - såfremt de politiske beslutningene blir tatt som planlagt. Da er tiden knapp til man skal passere neste milepæl på Mongstad - fullskalarensing.- Vi står overfor betydelige utfordringer når det gjelder de konkrete datoene i realiseringen av fullskalaprosjektet i 2014, medgir Riis-Johansen