<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker-striden fortsatt et mareritt for Ap

Aker-striden kan komme til å plage Arbeiderpartiet langt inn i valgkampen.

  Publisert 20. apr. 2009 kl. 05.00
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.22
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 500 ord
  Kjell Inge Røkke (ute av fokus) og statsminister Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix

  Verdifastsettelse og prisforhandlinger vil ta tid. Opposisjonen mener regjeringen nå har skiftet spor i saken.Venstres Lars Sponheim mener det som nå skjer i Aker-saken er et ynkelig sporskifte foretatt for at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke skal tape ansikt. Frp mener at regjeringen «pynter på liket» for å få et penere resultat.Ifølge Sponheim forbereder regjeringen nå en løsning hvor Kjell Inge Røkke og staten kan redde ansikt gjennom å bli enige om et prisavslag for de omstridte Aker-andelene.- Om Røkke må gi 10 eller 20 prosent i rabatt, vil han fortsatt stå igjen som vinner, sier Sponheim til E24.Venstrelederen tror ikke på forsikringene fra regjeringen om at verdivurderingen vil være uavhengig.- Alt vi ser nå er det politisk regi på. Dette er politisk styrt, sier Sponheim.- Toner ned kravOgså Fremskrittspartiet synes at saken nå har fått en ny vending.- Det er tydelig at regjeringen nå prøver å pynte litt på liket for å få resultatet til å se penere ut, sier Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg til NTB.Han mener regjeringen har rotet det til så mye at det er blitt en helt ny situasjon.- Det er tydelig at prisen har vært for høy, men jeg vil avvente situasjonen til saken har fått en grundig behandling i Stortinget, sier Korsberg.- Ved å fokusere på pris, skifter regjeringen spor. De toner ned kravet om å nullstille transaksjonen og går bort fra kravet om å ta noen selskaper ut av overføringen, sier Høyres Per-Kristian Foss.Han mener en uavhengig verdivurdering er et riktig skritt, men at vurderingen kommer for seint og at staten binder seg til å bygge på denne ene verdifastsettelsen.Kan trekke utStabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor tilbakeviser at regjeringen har forlatt kravet om at det skal gjennomføres en ny generalforsamling.Men arbeidet med verdifastsettelsen - og de påfølgende prisforhandlingene - kan strekke seg både inn i og over sommeren.KonfidensieltAker Solutions har satt en internasjonal investeringsbank til å vurdere de omstridte transaksjonene. En annen internasjonal investeringsbank er samtidig engasjert som rådgiver for å hjelpe Aker Solutions i konsernets videre strategiske arbeid i kjølvannet av overtakelsen av selskaper fra Aker ASA-konsernet.Aker ønsker ikke å offentliggjøre hvilken bank som skal gå igjennom verdivurderingene på nytt og henviser til at det er vanlig i bransjen at dette er konfidensielt.Fra før har staten hyret inn Pareto Securities til å gå gjennom de finansielle sidene ved transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions.Lange forhandlingerDet har siste uke pågått lange forhandlinger mellom de tre eierne i Aker Holding, staten, Aker og svenske Saab og Investor for å avklare situasjonen rundt de omstridte transaksjonene.Opprinnelig ble det rettet sterk kritikk mot framgangsmåten til Aker ASA i prosessen og den juridiske holdbarheten i avtalene. Den siste tiden har ordbruken dreid seg i retning av selve prisingen, som må ses i sammenheng med den strategiske verdien selskapene vil ha for Aker Solutions.Stoltenberg understreker at regjeringens holdning fortsatt er den at handlene må opp til godkjenning i generalforsamling i Aker Solutions.- Saken er ikke løst, og partene har fortsatt sine opprinnelige holdninger, framholder han.