<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høy prisvekst på Svalbard

Prisveksten på Svalbard er markert høyere enn på det norske fastlandet.

  Publisert 20. apr. 2009 kl. 12.39
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 117 ord
  Isbjørn er ikke et uvanlig syn på Svalbard - Foto: Scanpix

  Prisene steg mye på Svalbard i perioden fra oktober 2006 til oktober i fjor, særlig på transporttjenester, drivstoff, mat og drikke.Prisveksten utgjorde 8,2 prosent i denne toårsperioden, viser konsumprisindeksen som Statistisk sentralbyrå har utarbeidet. Til sammenligning økte prisene på fastlandet med 5,3 prosent i samme periode.Foruten transport, drivstoff, mat og drikke, ble det dessuten dyrere å bo på Svalbard. Boligutgiftene er imidlertid lavere på Svalbard enn på fastlandet.Svalbard er et toll- og avgiftsfritt område. Transport utgjør den største utgiften for beboerne - nesten 25 prosent av det totale forbruket går til dette.Ikke alt ble dyrere for Svalbards befolkning i perioden oktober 2006-oktober 2008. Post- og teletjenester ble billigere - for teletjenester var nedgangen på 2,5 prosent. (©NTB)