<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå skal all data om deg slettes etter tre uker

Datatilsynet pålegger nå alle internettleverandører å slette persondata etter tre uker. En gavepakke til kriminelle, frykter politiet. En seier for personvernet, slår Datatilsynet fast.

  Publisert 9. juni 2009 kl. 05.52
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.42
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 231 ord
  Foto: iStockphoto

  Datatilsynet pålegger nå alle internettleverandører å slette persondata etter tre uker. En gavepakke til kriminelle, frykter politiet. En seier for personvernet, slår Datatilsynet fast.Alle opplysninger om hvem som står bak en IP-adresse må heretter slettes etter tre uker. Vedtaket er begrunnet i personopplysningslovens paragraf 28 om forbud mot lagring av unødvendige opplysninger, melder Aftenposten.- I praksis er dette en styrking av personvernet til alle som bruker internett. For den vanlige nordmann betyr det at han får større muligheter til et privatliv enn vi ser i dag, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.Politiet er imidlertid bekymret.- Dette vil få meget dramatiske følger for evnen til å oppklare straffesaker, sier assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas til Aftenposten.Politiet viser til at det i en rekke av de største krimsakene de siste årene var avgjørende at politiet fikk tilgang til dataopplysninger som var lagret i mer enn seks måneder. Både Nokas-saken, lommemann-saken, Orderud-saken og Baneheia-saken blir trukket fram.- Dersom data om IP-adresser bare blir lagret tre uker i Norge, men seks måneder i Danmark og Sverige, er det lett å tenke seg hvor de kriminelle vil gå. Det er særdeles uheldig for Norges bidrag i det internasjonale samfunnet, sier Haukaas.Datatilsynet er ikke overbevist.- Vi kan ikke akseptere en allmenn overvåking av hele befolkningen. Politiet har en rekke fullmakter til å følge opp mistanke om kriminalitet uten at man behøver å overvåke alle databrukere, sier Aanensen.