<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Khodorkovskij innleder sultestreik

Den fengslede russiske forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij har innledet en sultestreik fordi han mener han holdes ulovlig innesperret.

  Publisert 18. mai 2010 kl. 10.42
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 185 ord
  Mikhail Khodorkovskij. Foto: Heiko junge / SCANPIX

  Den tidligere oljemagnaten var en gang Russlands rikeste mann og ble fengslet i 2003 etter å ha kommet på kant med daværende president Vladimir Putin. Khodorkovskij ble idømt åtte års fengsel for skatteunndragelser i en rettssak hans tilhengere beskriver som en farse.Sist uke ble fengslingen av Khodorkovskij forlenget med tre måneder av dommeren i en annen sak mot ham. I et brev til høyesterett skriver Khodorkovskij at beslutningen bryter med en ordre fra president Dmitrij Medvedev om at folk som er dømt for økonomisk kriminalitet, ikke skal holdes i varetekt.- Jeg erklærer en ubegrenset sultestreik inntil jeg får en bekreftelse på at Medvedev er fullstendig informert, heter det i brevet.Denne andre saken kan ende med at forretningsmannen blir idømt ytterligere 22 års fengsel for tyveri og hvitvasking av penger.Sultestreiken ble innledet mandag, ifølge Khodorkovskijs advokat Maksim Dbar.Også uten den forlengede fengslingen ville Khodorkovskij blitt sittende bak lås og slå, siden hans nåværende fengselsstraff ikke er ferdig sonet før utgangen av 2011.- Han er ikke bekymret for seg selv. Han er redd beslutningen vil danne presedens for andre som er anklaget for økonomisk kriminalitet, sier Dbar.