<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blåskjell friskmeldt etter Full City-forliset

Blåskjellene er friskmeldt etter Full City-forliset i fjor sommer. Oljekomponentene i blåskjellene er betydelig redusert, melder Mattilsynet.

Publisert 22. juni 2010
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 123 ord
lead
Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark - Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark - Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Dermed er det igjen trygt å spise blåskjell i området fra Naverfjorden i Vestfold til Havsøysundet ved Arendal i Aust-Agder. Resultatet fra undersøkelsene har vist nedgang i oljekomponenter i fisk og sjømat over tid. Den siste undersøkelsen viser bare spor av oljeforurensning i blåskjell fra det oljerammede området.Undersøkelsen viser samtidig forhøyede verdier av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) i blåskjell i avgrensede områder som ikke er påvirket av oljeutslippet. PAH kan være kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.- Den som skal fiske eller fange sjømat til eget bruk må alltid sjekke om det er gitt kostholdsråd for det aktuelle området. Den som spiser selvplukkede skjell ofte, bør variere mellom plukkområder og gjerne velge plukkområder som ligger i åpne farvann, lyder det generelle rådet fra Mattilsynet.