<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Memoarer om Tiananmen-massakren stoppet

Kretser helt på toppen i Kinas kommunistparti har grepet inn og stoppet utgivelsen av Kinas tidligere statsminister Li Pengs memoarer om Tiananmen-massakren i 1989.

Publisert 21. juni 2010 kl. 16.04
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 143 ord
Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Forlaget New Century Press i Hongkong skulle etter planen sende ut 20.000 eksemplarer av boka for salg fra og med tirsdag. Men ikke nærmere identifiserte personer har grepet inn og stoppet utgivelsen.Ifølge boka, som nyhetsbyrået Reuters har fått et forhåndseksemplar av, var den kinesiske partiledelsen svært splittet i synet på hvordan demokratibevegelsen i 1989 skulle møtes.Daværende statsminister Li Peng, forfatter av boka, tilhørte den harde fløyen som gikk inn for å slå hardt til, men han var ikke alene, ifølge boka.I boka siterer han blant andre avdøde Deng Xiaoping, som skal ha uttalt at regjeringen «måtte la noe blod flyte» for å få stoppet demokratibevegelsen.Også de nåværende lederne, president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao, skal ha støttet at demokratibevegelsen ble knust med makt. Flere hundre, kanskje tusener, ble drept da Kinas militære ble satt inn mot studentene natt til 4. juni 1989.