<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sørlandsbønder må slakte grunnet tørken

Tørke gjør at mange bønder på Sørlandet og i Rogaland ikke har nok fór til kyr og okser. Resultatet er at mange dyr må slaktes.

  Publisert 27. juli 2010 kl. 05.47
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 02.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 185 ord
  Kuer på bondegåard - Foto: Scanpix

  Været har ikke gitt nok høy og korn på åkrene på Sørlandet, og flere rapporterer avlinger helt ned mot 30 prosent av normalen. Det medfører at bøndene ikke har råd til å ha så mange kyr og okser på vinterforing som planlagt. Mange ender derfor opp med å slakte, skriver Nationen.- En god tredjeslått kan redde noe, men på langt nær alt. Derfor har jeg allerede nå innsett at jeg må redusere antallet oker i vinter, sier bonde Johan Dag Drange fra Marnardal i Vest-Agder.På Lista har det aldri regnet mindre i junimåned på de 150 årene målingene er foretatt. Grunnvannstanden i Agder har ikke vært så lav på 25 år, og tørken har også skapt problemer i deler av Rogaland. Det medfører færre slåtter enn planlagt, færre rundballer høy per mål og at beitedyr har strevd med å finne mat.Bønder i Telemark, Vestfold og Buskerud tilbyr nå «fórnødhjelp» til nabofylker i nød. Felleskjøpet og Langbruksrådgivning Agder har opprettet en formidlingstjeneste for kjøpere på jakt etter gress og høy til dyra.Med priser på 200-400 kroner per rundballe blir det allikevel høye uforutsette utgifter for sørlandsbøndene.