<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må stramme inn med renteøkninger

Gjelda i kommunene har vokst dramatisk de siste årene, og de ventede renteøkningene kan føre til store kutt i de kommunale tjenestene.

  Publisert 1. feb. 2011 kl. 13.26
  Oppdatert 1. feb. 2011 klokken 13.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 107 ord
  Foto: iStockphoto

  I 2010 økte kommunene sin gjeld med nesten 15 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Lave renter og god inntektsvekst har gjort gjelda lettere å bære, men når renta øker de kommende åra må kommunene kutte i drift og investeringer.Beregninger som Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) har gjort, viser at norske kommuner har et innstrammingsbehov på mellom 11 til 13 milliarder kroner bare for å stabilisere gjelda. Med et høyere rentenivå kan kuttene bli enda større.- Dersom renta i framtida skulle bli høyere enn inntektsveksten, kan det føre til dramatiske innstrammingsbehov i kommunene, sier sjeføkonom Per Richard Johansen i KS, og advarer kommunene mot å fortsette lånefesten.