<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil plastre såre forbindel-ser til USAs næringsliv

USAs president Barack Obama holder mandag sin første tale til det amerikanske handelskammeret, en av USAs mektigste lobbygrupper.

  Publisert 7. feb. 2011 kl. 15.42
  Oppdatert 7. feb. 2011 klokken 18.15
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 190 ord
  President Barack Obama - Foto: AP

  Etter det som er lekket ut på forhånd, og det Obama selv har sagt før talen, vil presidenten forsøke å dempe de skarpe uoverensstemmelsene med kammeret fra de to første årene som president.- Hvis vi gjør USA til det beste stedet å drive næringsvirksomhet, så bør næringslivet sette sitt preg på USA, sa Obama lørdag i sin ukentlige radiotale.- De bør opprette fabrikkene her, ansette arbeidere, betale dem anstendige lønninger og investere i denne nasjonens framtid. Det er deres forpliktelse, understreket presidenten.Vanskelighetene i forbindelsene mellom næringslivet og Det hvite hus skyldtes blant annet Obamas initiativer for å forandre regelverket for børs- og finansvirksomheten på Wall Street, helsereformen og Obamas skarpe kritikk av amerikanske toppsjefers høye lønninger.Han var også unådig mot handelskammeret direkte da han sist høst kritiserte dem for ikke å offentliggjøre store valgkampbidrag til først og fremst republikanske kandidater foran kongressvalget.Men når han går inn i løvens hule mandag, kommer han til å vektlegge det gjensidige ansvaret mellom næringsliv og myndigheter, opplyste han i talen lørdag.- Hvis vi oppfyller disse forpliktelsene sammen, vil det være til fordel for alle. Våre arbeidere vil lykkes. Nasjonen vil bli velstående, sa Obama.