<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye mulige skader ved japansk atomanlegg

Beholderen til brenselstavene i reaktor nummer tre ved atomkraftverket i Fukushima kan være skadd, opplyser kraftverkets operatør. (Oppdatert kl. 09.05)

Publisert 25. mars 2011 kl. 08.58
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 08.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 169 ord
Fukushima Daiichi. Foto: TEPCO

Reaktoren drives med plutonium og har den siste uken blitt forsøkt stabilisert av arbeidere ved anlegget.- Det er mulig at trykkjelen som inneholder brenselstavene i reaktoren, er ødelagt, sa en talsmann for Tokyo Electric Power Co (Tepco) fredag. Hvis beholderen er ødelagt, øker faren for radioaktiv stråling betydelig.To uker etter jordskjelvet og tsunamien erkjenner selskapet at de ennå ikke har overblikk over situasjonen og kontroll med kjernekraftverket.Det har også kommet meldinger om at sterkt radioaktivt vann har stanset arbeidet med å stabilisere reaktor en og to.Samtidig er det tegn til at reaktor en er betydelig mer ødelagt enn hittil antatt, ifølge et det japanske atomkrafttilsynet.Japanske myndigheter har også oppdaget at radioaktive stoffer har lekket til steder som ligger langt fra reaktor nummer 3.Strålingsverdiene ved kjernekraftverket har også steget, og ifølge myndighetene er folk som i ett døgn oppholder seg mindre enn 30 kilometer fra kjernekraftverket, utsatt for stråling som overstiger grenseverdiene.Amerikanske styrker er nå på vei til Japan for å hjelpe til med å kjøle ned de skadde reaktorene.