<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hegnar: - Dette er på grensen til det skandaløse

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar skriver på lederplass om skandaløse metoder, et kupp til 99 kroner og meget lønnsomme affærer.

Publisert 7. aug. 2011 kl. 00.01
Oppdatert 5. aug. 2011 klokken 15.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 398 ord
Trygve Hegnar - Foto: Scanpix

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i Finansavisen torsdag 4. august.Selskapene Samlerhuset og Det Norske Myntverket driver en heftig reklamekampanje på diverse fjernsynskanaler for å få oss til å kjøpe noe de kaller Kjærlighetsmedaljen.Det handler om en medalje som skal markere at Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon Magnus den 25. august i år har vært gift i ti år. Haakon Magnus fremstår i full militær uniform.Det er det selvfølgelig god grunn til å feire, og kjærlighet er det også. Men salget og metodene som brukes, er på grensen til det skandaløse.Kjærlighetsmedaljen koster 99 kroner og det er etter et «avslag» på ikke mindre enn 400 kroner. Et kupp, altså.Det er en form for salgstriks og rabattering som slår knockout på dagligvareforretninger og vintersalg på klær og ski.Som om ikke dette er nok, forteller Samlerhuset og Det Norske Myntverket at minnemedaljen «bare» lages i 25.000 eksemplarer, og at hver mynt er nummerert. De som kjøper først, får de lave numrene. Løp og kjøp!Hva gjør man ikke for å støtte kjærligheten.Nå tror ikke vi at kronprinsparet eller andre får nyte godt av pengene fra salget, slik man kanskje skulle tro (ved en royalty eller noe slikt), men når medaljen produseres ved Det Norske Myntverket på Kongsberg, så tror nok mange (de fleste?) at dette er det Norge som står bak.Men slik er det ikke. Det Norske Myntverket har aner tilbake til Den Kongelig Mynt, som allerede i 1686 produserte sølvmynter basert på sølvgruvene på Kongsberg, men Norges Bank solgte bedriften i 2003, og kjøperne var lure nok til å beholde et navn som høres veldig offisielt ut. Det Norske Myntverket.Eierne er det litt obskure Samlerhuset AS med 50 prosent og finske Mint og Finland Ltd. med 50 prosent.Hvis vi har forstått det korrekt, skal Kjærlighetsmedaljen innlede en samling som heter Kongeriket Norge. Glupt.Slike medaljer er så populære hos noen nordmenn, at man selger noe for 99 kroner med 400 kroner i rabatt.Da skjønner vi hvor landet ligger.Så lønnsom er denne forretningen med kjærlighet, at Samlerhuset har etablert hovedkontor i Amsterdam, og spredt seg til 11 land.Medaljene skal angivelig være belagt med 24 karat gull, og det er imponerende slik som gullprisen stiger. Men hvor mye gull er det man får for 99 kroner?Kjærlighetsmedaljen med Mette-Marit og Haakon Magnus er ikke noe å samle på.Vi venter på Ari Behn og prinsesse Märtha Louises kjærlighetsmedalje. Med rabatt.