<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU stanser fiskeriavtale med Marokko

EU-parlamentet kansellerte onsdag en avtale om at europeiske fiskebåter kunne fiske i marokkansk farvann fordi store deler av fisket skjer utenfor Vest-Sahara.

  Publisert 15. des. 2011 kl. 05.53
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.22
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 121 ord
  Foto: Finansavisen

  EU-parlamentarikerne ønsker at interessene til trålere fra Vest-Sahara blir vurdert før de går med på å forlenge avtalen.De har også tatt i betraktning at kritikere mener at avtalen er brudd på folkeretten på grunn av Marokkos okkupasjon av den tidligere spanske kolonien.I henhold til avtalen skulle Marokko ha mottatt 36 millioner euro for å slippe til rundt 120 fiskebåter, de fleste spanske.Marokko reagerte med harme på beslutningen og ga ordre om at alle fiskebåter fra EU straks innstiller fisket og forlater marokkansk farvann.Frigjøringsbevegelsen Polisario har i mange år kjempet for uavhengighet for Vest-Sahara, som Marokko okkuperte og annekterte.Marokko har aldri gjennomført folkeavstemningen om selvstendighet som de skulle ha arrangert i henhold til en våpenhvile som FN meklet fram i 1991. (©NTB)