<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dype Spania-kutt - de største på 30 år

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil fredag legge frem et budsjett med de største kuttene landet har sett på over 30 år. Sjekk summene her.

  Publisert 30. mars 2012 kl. 09.02
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.26
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 195 ord
  Spanias statsminister Mariano Rajoy. AP Photo

  Det er ventet at budsjettet vil inneholde innsparinger på rundt 35 milliarder euro, eller om lag 267 milliarder kroner.Håpet er at kuttene i statens utgifter skal hindre at Spania havner i samme situasjon som Hellas.SvekkesMen innsparingene kan bidra til å svekke Spanias økonomi, som er den fjerde største i EU, ytterligere. Dermed kan de allerede lange køene av arbeidsløse bli enda lengre. Spania har fra den høyeste arbeidsløsheten i EU.Særlig har kollapsen i byggemarkedet kostet flere millioner arbeidsplasser.Torsdag la folk over hele Spania ned arbeidet i protest mot regjeringens foreslåtte arbeidsmarkedsreformer og budsjettkutt. Nærmere en million mennesker demonstrerte under generalstreiken, som kom 100 dager etter at konservative Rajoy ble utnevnt som statsminister.Han lovet ved innsettelsen å få arbeidsløsheten ned fra skyhøye 23 prosent og rette opp landets enorme budsjettunderskudd.VanskeligInvesteringsbanken Morgan Stanley tror det vil bli svært vanskelig, om ikke umulig, for Rajoy å få endene til å møtes.- Det er ikke bare det økonomiske beltet som strammes inn. Det er fortsatt vanskelig å låne penger, eksporten går ned, og oljeprisen er høy, bemerker økonomene hos Morgan Stanley.Spania gikk ved årsskiftet inn i resesjon, og tilbakegangen vil etter all sannsynlighet øke som følge av besparelsene. (©NTB)