<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Generalstreik mot kutt og reformer i Spania

Spanias regjering er under hardt krysspress fra EU-kollegaer og sinte velgere. Torsdag arrangerer fagbevegelsen generalstreik i protest mot kutt og svekkede arbeidsvilkår.

  Publisert 28. mars 2012 kl. 14.42
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.24
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 373 ord
  Foto: AP

  Generalstreiken er den første siden statsminister Mariano Rajoys klare valgseier før jul. Fagbevegelsen protesterer til forsvar for offentlige tjenester og mot at det blant annet blir lettere å sparke arbeidere og senke lønninger.Lokaltog og bussruter blir rammet av streiken. Det blir også én av ti innenriksflyvinger og én av fem flyginger fra Europa, ifølge nyhetsbyrået AFP.Rajoy sier de tøffe arbeidsmarkedsreformene er nødvendig for å få fart i økonomien igjen:- Dette kommer til å skape nye jobber over tid. I 2012 kan vi ikke ha de samme reguleringene i arbeidsmarkedet som vi hadde i 1980.- Kan ikke fortsetteGeneralstreiken kommer dagen før regjeringen legger fram sitt 2012-budsjett, som vil bli svært stramt.- Det vil være svært mye innstramminger i budsjettet, sa Rajoy tidligere i uken.Budsjettet vil inneholde store nedskjæringer i offentlig sektor og økte skatter.- I fjor brukte vi 90 milliarder euro mer enn vi hentet inn. Vi kan ikke fortsette slik, sier Rajoy.Samtidig viser nye tall at Spania er på vei tilbake i resesjon, det vil si negativ vekst i to eller flere kvartal på rad. Ifølge prognoser fra den spanske sentralbanken vil den spanske økonomien krympe i første kvartal i år.EU-bekymringÅrsaken til den negative utvikling er nedgangen i privat forbruk i januar og februar. Ikke siden 2010 har forbruket vært lavere.Ved utgangen av fjoråret var 5,27 millioner spanjoler arbeidsledige, noe som betyr en arbeidsledighet på nærmere 23 prosent. Regjeringen venter at arbeidsledigheten vil stige ytterligere i år.Fredag møtes eurosonens finansministre i København for blant annet å diskutere størrelsen på den nye brannmuren for de 17 EU-landene med felles valuta.EU-ledere er bekymret over Spanias store budsjettunderskudd, og de frykter landet kan bli tvunget til å motta krisehjelp, slik Irland, Hellas og Portugal er blitt nødt til.MilliardkuttRajoy har satt som mål å oppnå et underskudd som ikke er større enn 5,3 prosent i år. Målet er et kompromiss mellom kravet fra EU på 4,4 prosent og Rajoys forsøk på å slippe unna med 5,8.Ifølge kredittvurderingsbyrået Moody's vil den spanske regjeringen måtte gjennomføre kutt på 41,5 milliarder euro i år for å nå målet.Rentene på Spanias lån har sunket betraktelig fra krisenivået de var på før jul, men de siste ukene har de krøpet noe oppover igjen, noe som tyder på svekket tillit til Rajoy-regjeringen. (©NTB)