<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Portugal kneler under vekten av blodige kutt

Portugal må etter all sannsynlighet ha ny krisehjelp fra EU.

  Publisert 30. mars 2012 kl. 11.33
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 246 ord
  Portugal sitt flagg - Foto: AP

  - Den økonomiske tilbakegangen er noe portugiserne virkelig kjenner på kroppen, sier Judite França, økonomikommentator i kanalen TVI 24 i Lisboa til NTB.- Det private forbruket har gått kraftig ned som følge av store lønnskutt og nye skatter.Alvorlig resesjonTorsdag kom tall fra den portugisiske sentralbanken som anslår en enda dypere økonomisk tilbakegang enn regjeringens tidligere spådommer. Ifølge sentralbanken vil økonomien krympe med 3,4 prosent i år. Årsaken er omfattende kutt og økte skatter, som er vilkår i krisepakken på 78 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).- Situasjonen er ikke så alvorlig som i Hellas, men den er svært vanskelig. Det største problemet er resesjonen. Gjelden er svært høy og landet har ingen vekst, sier Carsten Brzeski i banken ING.Dette er med å forklare hvorfor rentene landet må betale på lånene sine fortsatt er svært høye.Ny krisepakkePortugal er tynget av en gjeld på nærmere 120 prosent av bruttonasjonalprodukt.- Regjeringen har gjort mye. I motsetning til i Hellas er det en stor politisk vilje til å gjennomføre sparetiltakene, sier Brzeski videre.Regjeringen har blant annet gjort det enklere å ansette og å sparke ansatte, effektivisert helsevesenet og gjennomført 60 prosent av sin privatiseringsplan gjennom å selge deler av to energiselskaper til investorer fra Kina og Oman.Sjeføkonomen tror imidlertid det kun er snakk om tid før Portugal trenger enda en krisepakke fra EU og IMF.- Med den svake økonomien og det høye gjeldsnivået er det vanskelig å se hvordan Portugal skal kunne vende tilbake til finansmarkedene. (©NTB)