<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara-granskningen er klar

Hovedfunn i granskningsrapporten om Yara er lagt frem fredag.- Naturligvis skuffende, sier Yara-sjefen.

Publisert 29. juni 2012 kl. 08.15
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
Jan Fougner. Foto: Finansavisen.

Yaras styre og ledelse engasjerte i april 2011 advokatfirmaet Wiersholm for å gjennomføre en bred, ekstern granskning etter at Yara rapporterte mulige uregelmessige forhold til Økokrim.Nå er granskningen avsluttet og Yara har fått bekreftet tidligere kommuniserte forhold, går det frem av en børsmelding.Bekreftede funn Gjennom granskningen, med de begrensninger den har, har Yara fått bekreftet disse tidligere rapporteringene:

  • Det er dokumentert at det er gitt uakseptable tilbud om en betaling til en konsulent i 2007, relatert til etableringen av Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco). Det er ikke dokumentert at selve betalingen til konsulenten er blitt gjennomført.Det er dokumentert at det er gitt uakseptable tilbud om en betaling til en konsulent i 2007, relatert til etableringen av Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco). Det er ikke dokumentert at selve betalingen til konsulenten er blitt gjennomført.
  • Det er dokumentert funn av en uakseptabel utbetaling på 1 million US dollar til en konsulent i India i 2007, relatert til forhandlinger med Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco).Det er dokumentert funn av en uakseptabel utbetaling på 1 million US dollar til en konsulent i India i 2007, relatert til forhandlinger med Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco).
  • Det er avdekket en rekke utbetalinger over flere år på til sammen omtrent 15 millioner dollar fra selskapet Balderton i Sveits. Utbetalingene er gått til personer ansatt i eller tilknyttet selskaper som er leverandører til Yara eller Balderton.Det er avdekket en rekke utbetalinger over flere år på til sammen omtrent 15 millioner dollar fra selskapet Balderton i Sveits. Utbetalingene er gått til personer ansatt i eller tilknyttet selskaper som er leverandører til Yara eller Balderton.
- Naturligvis skuffende Følg HegnarOnline på Facebook!

I tillegg er det avdekket utbetalinger fra Balderton som ikke har forretningsmessig grunnlag. - Denne prosessen startet da vi oppdaget uregelmessige forhold som vi varslet Økokrim om. Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, men jeg er samtidig fornøyd med måten vi har håndtert saken på, sier Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad i en kommentar.- Vi har investert mye i vårt langsiktige arbeid med etterlevelse av vårt etiske regelverk, og vi har kontinuerlig styrket Ethics & Compliance-funksjonen siden opprettelsen i 2009. Det skal være klart for alle at vi følger en selvpålagt, høy etisk standard i vårt arbeid, og det er viktig for meg å understreke at det er nulltoleranse for korrupsjon i Yara, legger han til.Yara opplyser at selskapet gjennom hele prosessen har samarbeidet med Økokrim.- Av hensyn til deres etterforskning, som ennå ikke er avsluttet, kan ikke Yara konkludere på spørsmål som har med enkeltpersoners eller enkeltselskapers ansvar i saken å gjøre. Wiersholm har hatt tilgang på et mindre bevismateriale enn Økokrim, heter det.