<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fare for dårligste kornhøst på 20 år

Felleskjøpets prognoser tyder på at kornproduksjonen i år når sitt laveste nivå siden 1994.

  Publisert 19. aug. 2013 kl. 05.52
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.22
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 171 ord
  Foto: Scanpix

  Det er ventet at produksjonen bare vil ende på 86 prosent av snittet de siste fem årene. Økt import av mat- og fôrkorn må til for å bøte på mangelen, skriver Nationen.Sindre Flø, fagsjef for markedsregulering i Felleskjøpet, påpeker at prognosene for august er usikrere enn andre månedlige prognoser fordi treskinga ikke har kommet ordentlig i gang ennå.- Det vi ser, er at avlingsnivået i år er veldig variabelt, også hos den enkelte bonde, sier han.Tidligere i år betegnet bøndene den sene og våte våren som den verste på flere tiår. Felleskjøpets prognoser viser at årets kornhøst blir den dårligste tilgangen siden 1994. Størst er mangelen på hvete og oljefrø.Mens Rogaland har kompensert noe med en god sommer, er avlingene på Østlandet, spesielt Østfold og Vestfold, mye dårligere i år. Prognosene er imidlertid i bedring for Hedmark og Oppland.- I år er det de ytre områdene som sliter mest, de som hadde mye tele. I de indre delene av landet var det snødekke, derfor går det bedre der, sier Flø. (©NTB)