<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NSM advarer mot sikkerheten i digital postkasse

Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarte mot mangelfull sikkerhet i den kommende digitale postkassen, men ble ikke hørt.

  Publisert 18. aug. 2013 kl. 13.10
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.22
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 300 ord
  Kvinne fyller ut bankgiroer. Brevgiro. Betaling pr post. Privat økonomi. Gjeld. Oppgjørets time. Faktura. Gjeld. Banktjenester. Tom kaffekopp. Bo alene. Enslig husholdning. Skriving. FOTO: SCANPIX- - MODEL RELEASED - MODELLKLARERT - - Scanpix

  I løpet av neste år skal all kommunikasjon mellom deg og det offentlige digitaliseres. Alle nordmenn vil få tilbud om en egen digital postkasse der du kan motta alle brev fra det offentlige. Tjenesten skal være sikker, lover regjeringen.Men Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener ditt behov for sikkerhet ikke er godt nok tatt vare på i de nye digitale postkassene. Løsningen gir ifølge NSM dårligere sikkerhet enn en tradisjonell papirbasert løsning.- Åpner konvoluttenFagmyndighetene for sikkerhetstiltak i forvaltningen er ikke nådig i sin karakteristikk av løsningen som ble valgt:- Dette tilsvarer at en offentlig etat legger et brev i en konvolutt og sender dette med posten fram til postmannen. Ved distribusjon åpner postmannen konvolutten, tar brevet ut og legger det deretter i adressatens postkasse, heter det i er brev til Justisdepartementet.I brevet gjør NSM oppmerksom på at deres advarsler gitt i høringsrunden i januar ikke ble hørt da Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) 31. mai i år utlyste en anbudskonkurranse for digital postkasse.Dårlig sikkerhetNSM ønsker en løsning som er kryptert både fra sender og mottaker, men ingen av de ferdigsydde løsningene som er på markedet tilbyr dette. Difi har sagt at de gjerne vil gå over på en slik løsning etter hvert, men de vil ikke legge det inn som et krav i utgangspunktet. Difi mener dessuten at sikkerheten i utgangspunktet er så lav at en sertifikatbasert løsning med ende-til ende-kryptering ikke nødvendigvis gir forbedret sikkerhet.Advarer mot privateNasjonal sikkerhetsmyndighet ser så alvorlig på saken at de advarer mot at private aktører skal få håndtere tjenesten.- NSM har derfor anbefalt at tjenesten Altinn styrkes og benyttes fremfor en ikke-betrodd tredjepart. Så lenge informasjonen ikke krypteres ende-til-ende, vurderer NSM det som avgjørende at private aktører ikke får tilgang til informasjonen som formidles mellom staten og dens borgere, heter det i brevet til Justisdepartementet. (©NTB)