<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Akseptabelt inntak av søtstoffer fra drikkevarer

En ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet viser at vi ikke får i oss for mye søtstoffer fra leskedrikker, saft og nektar.

Publisert 1. apr. 2014
Oppdatert 8. apr. 2014
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 109 ord
lead
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Bakgrunnen for vurderingen er at drikkevarer med søtstoff kan være et godt alternativ til drikkevarer med sukker. Derfor er det blitt diskutert om avgiften på sukkerholdige drikkevarer bør økes.Det er Helsedepartementet som har gitt Mattilsynet i oppdrag å vurdere om et økt forbruk av drikkevarer med søtstoffer kan gi en helserisiko for befolkningen. Tilsynet ba komiteen om en vurdering.Søtstoffene cyklamat, sakkarin, neohesperidin DC, stevioglykosider og neotam er vurdert. Inntaket av disse stoffene ligger under akseptabelt daglig inntak, også for dem som drikker mye.Vurderingen bygger på tall fra drikkevareindustrien i tillegg til nyere norske kostholdsundersøkelser for toåringer og voksne over 18 år.Mat med søtstoffer er ikke tatt med i undersøkelsen.