<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vi har aldri vært mer europeiske – og mot EU

Sju av ti nordmenn sier de er sterkt knyttet til Europa. Likevel vil svært få bli medlem av EU.

    Publisert 22. nov. 2014 kl. 09.11
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 217 ord
    Foto: AP

    Billige flybilletter og sterk norsk økonomi er noe av forklaringen. Aldri før har beskrivelsen stemt mer med nordmenns eget selvbilde, skal vi tro den siste undersøkelsen fra International Social Survey Programme (ISSP), skriver Bergens Tidende. Rundt 1.500 nordmenn er spurt om hvor sterkt knyttet de føler seg til Europa. Én av fire sier at de er meget sterkt knyttet til Europa, mens ytterligere 45 prosent beskriver seg selv som «sterkt knyttet til Europa». Tidligere ISSP-undersøkelser viser at stadig flere nordmenn har varme følelser for verdensdelen Europa. I 1995 var det 57 prosent som sa de var sterkt eller meget sterkt knyttet til Europa. Åtte år senere var det 60 prosent, og nå er det altså 71 prosent. I motsatt ende av skalaen har andelen som sier at de ikke er knyttet i det hele tatt, sunket fra 7 prosent til 3,3 prosent. – Det er overraskende og veldig gledelig at så mange nordmenn er knyttet til Europa, sier Europabevegelsens leder Jan Erik Grindheim. På spørsmål om Norge bør bli medlem av EU, svarer bare 19 prosent av de samme personene ja. 66 prosent – altså to av tre – svarer nei. Det er i tråd med tilsvarende undersøkelser den siste tiden, som viser at støtten til norsk medlemskap i EU er halvert siden folkeavstemningen i 1994. Neste uke markerer neisiden 20-årsjubileet for avstemningen. (©NTB)