<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nortura: – Alternativet var å importere smittet kylling

Da det ble oppdaget antibiotikaresistente bakterier i rugeegg for kylling fra Skottland i 2011, valgte Nortura å fortsette importen.

  Publisert 6. des. 2014 kl. 08.36
  Oppdatert 6. des. 2014 klokken 08.37
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 215 ord
  Foto: Scanpix

  Alternativet ville vært å ta inn smittet kylling, ifølge selskapet.Det fortalte konsernsjef Arne Kristian Kolberg da han og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte en kyllingbonde på Kongsberg fredag.I opp mot 45 prosent av sluttproduktene ble det målt smitte. Alternativet til å stoppe importen av såkalt avlsmateriale var å ikke ha en kyllingproduksjon i Norge, men i stedet å skaffe ferdig slaktet kylling fra utlandet, understreker konsernsjefen.– Den hadde da hatt et vesentlig høyere nivå av smitte, rundt 60-70 prosent. Så vi bestemte oss for heller systematisk å jobbe for å få ned inngangen av bakterier enn å stoppe hele kyllingproduksjonen. For det var det reelt alternativ, men vi mente det var feil, forklarer Kolberg.I en regjeringsbestilt rapport tidligere i høst kom det fram at 32 prosent av alle kyllingfileter som ble solgt i butikker i 2012, inneholdt antibiotikaresistente ESBL-bakterier. Året før var tallet 43 prosent.«Bakterier dør ved varmebehandling og gjør gjennomstekt kyllingkjøtt helt trygt å spise. Normal god kjøkkenhygiene hindrer spredning av bakterier til andre matvarer», skriver Nortura på sin mattrygghet-side om ESBL.Etter funnene i 2011 gikk skandinaviske importører sammen og krevde at leverandøren Aviagen i Skottland måtte kutte bruken av antibiotika. Ifølge Nortura er ESBL-forekomsten i Norden omtrent som i Norge, mens den andre steder i Europa kan være opp mot 90-100 prosent. (©NTB)