– Dette er dramatisk, særlig for formeringsbesetningen i Hå, der smitten først ble påvist. Det er også ille for de fem andre som er rammet. Men alt i alt kunne dette gått mye verre. Trolig ble smitten oppdaget såpass raskt at vi slapp større konsekvenser, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til Stavanger Aftenblad. Det er første gang at denne bakterien er påvist i en såkalt formeringsbesetning, som består av livdyr som føder griser som i sin tur blir levert til en rekke andre besetninger.Styreleder Geir Heggheim i svinebøndenes interesseorganisasjon Norsvin sier at det jobbes for at de som rammes, skal få full kompensasjon.– Årsaken er at utbrudd av MRSA-bakterier handler om hensynet til folkehelsa, det er ikke en dyresykdom, sier Heggheim.Mattilsynet antar at det er mennesker som har tatt med seg bakteriesmitten inn i formeringsbesetningen i Hå.Berget understreker at kjøttet som nå går til slakting, blir vurdert som trygg mat, selv om MRSA-bakterier er påvist.– Forutsetningen er at alle sørger for at kjøttet blir stekt eller kokt. Ved normal varmebehandling blir bakteriene drept, sier han til Aftenbladet. (©NTB)