<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Væpnede aksjonister i naturreservat vil styrte USAs regjering

Væpnede aksjonister i et naturreservat i Oregon håper å styrte USAs regjering, ifølge den lokale sheriffen.

    Publisert 4. jan. 2016 kl. 13.21
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 328 ord
    Malheur National Wildlife Refuge near Burns REUTERS/Jim Urquhart

    Et ukjent antall regjeringskritiske amerikanere inntok besøkssenteret og kontorene i Malheur National Wildlife Reserve i helgen.Selv sier de at aksjonen er en protest mot fengslingen av to menn for ildspåsettelse. Men sheriff David Ward mener okkupantene har høyere ambisjoner.– Disse mennene kom til Harney fylke og hevdet å tilhøre militsgrupper som støtter lokale farmere. I virkeligheten er motivet å styrte myndighetene i fylket og landet og starte en bevegelse over hele USA, sa han søndag.– Har våpenNøyaktig hvor mange som befinner seg i bygningene i naturreservatet, er ikke kjent. Men det antas at det kan dreie seg om opptil hundre personer.Noen av dem er væpnet, ifølge Ammon Bundy, en talsmann for okkupantene som ble intervjuet av TV-stasjonen CNN søndag.– Vi har ikke til hensikt å bruke makt mot noen. Men vi vil forsvare oss hvis det brukes maktmidler mot oss, sa han.Å avslutte aksjonen med det første er ikke aktuelt, ifølge Bundy.– Planen er å bli her i flere år.Startet brannOkkupantene beskrives som regjeringsfiendtlige farmere, kvegbønder og såkalte survivalister. Sistnevnte begrep brukes om folk som trener på overlevelsesmetoder i tilfelle samfunnet rammes av en katastrofe.Hovedkravet deres er at farmeren Dwight Hammond (73) og hans sønn Steven (46) må løslates fra fengsel. De er dømt for å ha startet en brann som spredte seg til statlig land i 2012.I tillegg krever okkupantene at myndighetene må gi fra seg kontrollen over naturreservatet.Konfiskerte kyrSmå ekstremistgrupper på høyresiden i USA har flere ganger tidligere brukt våpen i sin kamp mot de sentrale myndighetene i Washington. Okkupantene i Oregon sier de ikke vil utelukke våpenbruk hvis politiet forsøker å storme bygningene hvor de oppholder seg.Talsmannen Ammon Bundy og hans far Cliven var involvert i en annen konflikt med myndighetene for et par år siden. Bundy-familien startet en væpnet protest da myndighetene konfiskerte en kvegbøling fordi familien ikke hadde betalt for å la dyrene beite på statlig land i Nevada.Til slutt ga myndighetene etter og leverte kveget tilbake – av hensyn til sikkerheten. (©NTB)