<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vedfyring farligere enn utslipp fra biler

Svevestøv fra vedfyring i byer er farligere enn utslipp fra biler. Det viser statistikk fra Norsk institutt for luftforskning.

    Publisert 7. jan. 2016 kl. 10.46
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 95 ord
    Peis - Foto: Scanpix

    – 1.700 nordmenn dør for tidlig hvert år som følge av svevestøv fra vedfyring. I norske byer er vedfyring det viktigste tiltaket man kan gjøre noe med, sier seniorforsker Christina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning til NRK. Nye beregninger fra det europeiske miljøbyrået viser at rundt 2.000 nordmenn døde for tidlig i 2012 grunnet luftforurensning. Over 80 prosent av dødsfallene skyldtes ikke nitrogendioksid fra dieselbiler. Det mest finmaskede svevestøvet kommer fra vedfyring.– Disse partiklene går ikke bare inn i lungene, de går også over i blodsirkulasjonen og påvirker det kardiovaskulære systemet (hjertet/blodårer), opplyser Guerreiro